Zdravje

Bi se smejali in hip zatem že jokali?

NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
1. 9. 2023, 22.25
Deli članek:

Danes bi vriskale, pa ne vemo, zakaj, že jutri pa bi jokale, četudi nam nihče ni nič žalega storil oziroma nimamo nobenega tehtnega razloga za to. Ženskam lahko nihanje hormonov, pa naj imamo redno menstruacijo ali smo že v menopavzi, zagreni dragocene urice in dneve življenja.

Shutterstock
Stres povzroča hormon kortizol.

PRI DVAJSETIH
Da bi menstrualni cikel gladko stekel, morata hormona estrogen in progesteron ves mesec ostati v ravnovesju. V rosni mladosti, ko so jajčniki kakor podivjani, pa je ravnovesje pogosto porušeno, zato nas muči predmenstrualni sindrom (PMS) in z njim glavobol, krči ali pa oboje in še kaj povrhu. Zajezimo PMS z več rdečega mesa. Zadnje raziskave namreč kažejo, da nagle spremembe razpoloženja in željo po nenavadni, pogosto presladki in premastni hrani povzroča primanjkljaj cinka. Vsaj tik pred menstruacijo se moramo potruditi pojesti po sto gramov rdečega mesa na dan, štejejo pa tudi perutnina, ribe, morska hrana, jajca in oreščki. Izogibajmo se pretiranemu uživanju kave, alkoholu in sladkim prigrizkom. Ti nam sicer izboljšajo razpoloženje za nekaj minut, a potem imamo energije še manj. Raje sezimo po polnozrnatih izdelkih in pustih beljakovinah. Krče lahko pozdravimo že s krajšim sprehodom, ki sprosti po telesu veliko norepinefrina, hormona, ki učinkuje kot analgetik. Potrudimo se za trideset minut telesne vadbe štirikrat na teden in morda bomo kar pozabile, da je čas za PMS.

PRI TRIDESETIH
Jajčniki so sicer zrelejši, vendar se zmanjša njihova sposobnost, da bi progesteron ostajal na enaki ravno tudi drugi del cikla. In težave so spet tu. Večkrat smo brez jasnega razloga lačne ali napihnjene. Raziskave kažejo, da predvsem beljakovine v kombinaciji s kalcijem blažijo trebušne težave in krotijo apetit. Dobrodošli so torej predvsem pusti mlečni izdelki, od mleka do kefirja. Pravzaprav naj bi vsak dan zaužile tri kozarce jogurta, mleka ali kefirja. Če ne gre, se z zdravnikom posvetujmo o kalcijevih dodatkih. Soja vsebuje veliko naravnih estrogenov, fitoestrogenov, zaradi česar bomo morda nehale krvaveti »po malem«. Prav madeži krvi so pogosta težava žensk pri tridesetih in soja je pri njihovem zdravljenju tako učinkovita, da nam lahko vsak mesec pričara do štiri dodatne dni brez krvi. Dovolj sta dve žlici tofuja ali kozarec sojinega mleka na dan.

PRI ŠTIRIDESETIH

Jajčniki proizvajajo ogromne količine estrogena in progesterona, da bi še naprej ostale plodne. Posledice se spet kažejo v nenavadnih simptomih, ki so od ženske do ženske različni. Močne menstruacije lahko preprečimo z več železa. Pravzaprav je pomanjkanje železa večkrat vzrok krčevitih krvavitev kot pa njihova posledica. Že sto miligramov železa na dan, šest mesecev zapored, obnovi naše zaloge tega pomembnega minerala, zaradi česar se počutimo bolje in občutno manj krvavimo. Je pa nadvse pomembno, da se pred vsakim jemanjem dodatkov železa posvetujemo z zdravnikom. Bolečine v trebuhu zdravi metin čaj. Če nas nenadoma preplavi estrogen, če nam postane slabo, smo zaprte ali staknemo drisko in druge prebavne težave – tri skodelice čaja na dan delajo čudeže.

PRI PETDESETIH

Ko je ovulacij konec, je konec tudi spremljajočih zdravstvenih težav. A za to, da nam ni nikoli ni dolgčas, poskrbijo zdaj simptomi mene. Zaradi manj estrogena nam štrene mešajo navali vročine ali suha nožnica. Navale vročine lahko popolnoma odpravimo s pravilnim dihanjem. Lezimo, na trebuh pa si položimo knjigo. Počasi vdihnimo, tako da štejemo do pet, nato ob štetju nazaj še počasi izdihnimo. Vsak dan ponovimo šestkrat. Neprijetnega občutka zaradi suhe nožnice se bomo znebili z uživanjem lanenih semen. Pomagalo naj bi že četrt skodelice vsak dan.

Dobro je vedeti

Stres sprošča stresni hormon kortizol, ta pa telesu prepreči uravnavanje ravni estrogena in progesterona. Da bi se nam godilo lepše, poskusimo s tehnikami sproščanja, od joge do meditacije. Pomembno je tudi, da se dobro naspimo in da se naučimo reči: »Ne, tega ne zmorem!

Ali ste vedeli?

Nekatere raziskave kažejo, da naj bi PMS, za katerega so značilni glavoboli, vrtoglavica, razbijanje srca, povečan apetit in želja po čokoladi, povzročilo pomanjkanje magnezija, ki nastane zaradi stresa. Zato si želimo čokolade, saj ta vsebuje mnogo magnezija. Žal sladkor iz čokolade poveča koncentracijo inzulina, kar poslabša druge simptome PMS. Raje sezimo po mandljih ali bananah.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!