Jesenske dobrote

Hruške lahko hitro uredijo prebavo, pomagajo pa tudi srcu

Mare Koren
10. 9. 2023, 12.20
Deli članek:

Septembra dozori večina sadja. Dozorele so tudi že številne sorte hrušk, ki spadajo med najbolj zdravo sadje, polno koristnih hranilnih snovi.

Profimedia
Nikar se jih ne branimo, saj so polne koristnih in zdravju pomembnih snovi.

Hruške sicer veljajo za jesensko sadje, a številne sorte obrodijo že veliko prej, tako da lahko v njihovi beri uživamo že od konca julija pa vse do poznega oktobra. Nikar se jih ne branimo, saj so polne koristnih in zdravju pomembnih snovi, med katerimi prednjačijo vitamini A, B in C ter številni minerali, kot so kalij, železo in mangan, vsebujejo pa tudi folno kislino.

Pospešite prebavo

Poleg številnih mineralov in vitaminov v hruškah najdemo tudi telo visok odstotek vlaknin, ki so pomembne za dobro prebavo. Večina vlaknin spada med netopne polisaharide, ki poskrbijo, da hrana lažje preide skozi črevesje. Poskrbijo tudi za izločanje želodčnih in drugih prebavnih sokov, prav tako za hitrejšo in lažjo prebavo hrane. Če boste redno uživali hruške, boste zmanjšali tveganje za različne prebavne težave in zaprtje. Strokovnjaki so potrdili, da vlaknine v hruškah uspešno zaščitijo debelo črevo pred škodljivimi prostimi radikali in s tem zmanjšajo tveganje za nastanek raka debelega črevesa.

Dreamstime
Hruške lahko posušite in tako pripravite krhlje, ki bodo odlični tudi v zimskih mesecih.

Okrepite imunski sistem

Zaradi visokega odstotka vitamina C, ki ga najdemo v hruškah, so te nepogrešljive v prehodnih obdobjih, saj pomagajo pri krepitvi imunskega sistema. Vitamin C namreč spodbuja tvorbo in aktivnost belih krvničk, prav tako sodeluje pri obnovi tkiv in celic. Hruške so odličen sadež pri pospeševanju celjenja ran in pri obnovi poškodovanih krvnih žil, nikar pa ne pozabite nanje pri premagovanju prehladov in drugih težav, povezanih z oslabljenim imunskim sistemom.

Kalij za zdravo srce

Kot smo že omenili, v hruškah najdemo dober vir kalija, ki ima pozitiven vpliv na delovanje srca. Kalij prispeva k zniževanju krvnega tlaka in tako razbremeni srčno-žilni sistem ter preprečuje nastajanje krvnih strdkov in tako zmanjša tveganje za srčni napad. Prav tako poveča dotok krvi v različne dele telesa, ki so bolje oskrbljeni s kisikom, in s tem izboljša njihovo delovanje.

Dreamstime
V hruškah najdemo ogromno pektina, ki želira marmelade in znižuje holesterol.