Ne le za kozmetične izdelke

Vsestranska uporaba hialuronske kisline

Zoran Franc
4. 6. 2023, 06.35
Deli članek:

V kozmetični industriji se nenehno iščejo inovativne sestavine, ki bi izboljšale videz kože in upočasnile procese staranja. Eno od takšnih odkritij je zagotovo hialuronska kislina. Ima številne koristi za naše telo in je ključna sestavina številnih kozmetičnih izdelkov. Vendar njena uporaba ni omejena zgolj na kozmetične izdelke.

Laura Sardinšek
Laura Sardinšek

Kaj je hialuronska kislina?

Hialuronska kislina ali hialuronan je glikozaminoglikan, ki naravno prisoten v številnih tkivih našega telesa (koža, oči, krvne žile, vezivna tkiva). Največ ga je v koži, predvsem v dermisu, kjer sestavlja zunajcelični matriks. Ta je sestavljen iz različnih tipov kolagena, glikozaminoglikanov (hialuronska kislina), proteoglikanov, fibronektina in elastina. Mlada in zdrava koža ima veliko hialuronske kisline, s staranjem pa izgublja sposobnost tvorbe le-te, kar vodi v izgubo volumna, čvrstosti in vlažnosti ter pojava prvih gub.

Kakšna je vloga hialuronske kisline v našem telesu?

Hialuronska kislina ima številne biološke funkcije. Najbolj znana je njena izjemna učinkovitost pri zadrževanju vode. V telesu namreč deluje kot naravni vlažilec. Izjemne vlažilne lastnosti ji daje polarna struktura, zaradi te lahko nase veže velike količine vode iz okolice. Ne smemo pozabiti, da hialuronska kislina sodeluje tudi pri tvorbi kolagena in elastina, gradnikov zunajceličnega matriksa. Ena izmed pomembnih nalog hialuronske kisline je ohranjanje vlažnosti sklepnih površin. Namreč, hialuronska kislina je v sinovialni tekočini, ki deluje kot »mazivo« med sklepnimi površinami. To pripomore k zmanjšanju trenja med sklepi, kar omogoča nemoteno in neboleče gibanje. Poleg tega je vključena v regeneracijo tkiv in procese celjenja ran. V očesu ima pomembno vlogo pri ohranjanju oblike, stabilnosti steklovine (prozorni gel, ki polni notranjost očesa) ter prenosu hranil in kisika v notranje strukture očesa.

 Kje vse se uporablja?

Hialuronska kislina se uporablja v številnih panogah, na primer v kozmetiki, estetski medicini in regenerativni medicini.

Osebni arhiv
/

V kozmetiki se uporablja predvsem kot močan humektant. In kaj pravzaprav to pomeni? Gre za eno od vrst vlažilnih sestavin. Humektant poimenujemo spojine, ki nase vežejo vodo iz nižjih plasti kože ali iz okolice. Poleg hialuronske kisline v to skupino uvrščamo glicerin, ureo, sorbitol in propilen glikol. Hialuronska kislina je odličen humektant, saj lahko zaradi svoje strukture nase veže od 1000- do 10.000-krat toliko vode, kot je njena masa. V kozmetičnih izdelkih za topikalno uporabo najdemo hialuronsko kislino v dveh oblikah, nizkomolekularni (kratkoverižna hialuronska kislina) in visokomolekularni obliki (dolgoverižna hialuronska kislina). Razlika je v prehajanju v globlje plasti kože. Dolgoverižna hialuronska kislina zaradi velikosti ne more preiti kožnih struktur, zato po nanosu ostane na površini kože, kjer veže vodo iz okolice in tako izboljša vlažnost kože. Nasprotno pa kratkoverižna hialuronska kislina prodre globlje v epidermalne plasti, kjer spodbudi tvorbo telesu lastne hialuronske kisline ter kot magnet nase veže vodo iz spodnjih plasti kože in tako zapolni prostor med celicami. Po nanosu ima koža večji volumen, kar zmanjša videz gubic, izboljša pa se tudi tekstura.
S pravilno uporabo in redno nego kože lahko izkoristimo vse prednosti hialuronske kisline ter tako dosežemo mladosten in sijoč videz kože.

Izjemno priljubljena je tudi uporaba hialuronske kisline v estetski medicini. Uporablja se predvsem kot polnilo za zapolnitev gub (nazolabialne ali marionetne gube), za povečanje volumna ustnic in izboljšanje njihove oblike, za korekcije izgube volumna obraza ter izboljšanje vlažnosti in teksture kože. Pri tem je zelo pomembno, da estetske postopke izvedejo usposobljeni strokovnjaki. Individualen pristop, natančna aplikacija in uporaba visokokakovostnih izdelkov so ključnega pomena za dosego naravnega in varnega rezultata.

Omenili ste, da se uporablja tudi širše, ne le v estetske namene.

Hialuronska kislina ima tudi pomembno vlogo v regenerativni medicini. Zaradi sposobnosti spodbujanja celjenja ran, regeneracije tkiva in vlaženja se uporablja v različnih regenerativnih postopkih. Najpogosteje za zdravljenje kožnih ran (opeklin, razjed), estetsko rekonstrukcijo, podporo pri implantatih (vsadki, proteze), najbolj znana pa je njena uporaba v ortopediji. Na primer pri poškodbah hrustanca (osteoartitis) se hialuronska kislina vbrizga neposredno v sklep, kar pripomore k obnovi hrustanca, zmanjšanju bolečine in izboljšanju funkcionalnosti sklepa. Uporaba hialuronske kisline v regenerativni medicini je odvisna od zdravstvenega stanja, vrste poškodbe ali bolezni ter individualnih potreb posameznika.

Osebni arhiv
/

Hialuronska kislina se pogosto uporablja tudi v kontaktnih lečah, saj zmanjšuje občutek suhih oči in poveča udobje pri nošenju kontaktnih leč.

V zadnjem času je na trgu tudi vse več prehranskih dopolnil s hialuronsko kislino. Študije navajajo, da se z njihovo uporabo izboljša stanje vezivnih tkiv ter zmanjša bolečina pri tistih, ki trpijo za degenerativnimi boleznimi sklepov. Poleg tega redna uporaba prehranskih dopolnil s hialuronsko kislino izboljša videz kože.

Izjemen vlažilen učinek je torej primarna lastnost, zaradi katere je hialuronska kislina vsestransko uporabna tako na področju kozmetike kot medicine in estetske kirurgije.