INTERVJU Z AJDO MLAKAR

Prelomnica je bilo 25 let

Mateja Špiranec
12. 10. 2022, 20.46
Posodobljeno: 12. 10. 2022, 21.57
Deli članek:

Trenutno opravlja kar štiri poklice: je radijska in televizijska voditeljica, bere avdioknjige in po novem je tudi voditeljica na aplikaciji dm LIVE.

Miran Juršič
Zapeljiva in hkrati prikupna Ajda krasi tudi oktobrsko naslovnico revije BZ.

Je zapeljiva, drzna, lepa, a na drugi strani zelo prikupna. Prizemljena in malce nagajiva. Ob tem pa nadvse organizirana in zelo prepričljiva v svojih nastopih. 

Ajda, ko te takole spremljamo, ima človek občutek, da ima tvoj dan premalo ur. Ali tudi tebe kdaj prešine, da je v nekem trenutku vsega preveč?
Moji dnevi so res kar precej natrpani, saj trenutno opravljam štiri službe; delam na radiu, televiziji, berem avdioknjige, po novem pa sodelujem še z dm-om. Ampak z dobro organizacijo in dobro voljo se zmore marsikaj. Privilegij je delati tisto, kar te veseli, in jaz sem imela srečo, da je moj hobi na neki točki prerasel v moj poklic. So pa seveda tudi trenutki, ko »srečujem samo sebe« in bi dan z veseljem podaljšala še za nekaj ur. Mislim, da je najpomembnejše ohranjati pravo razmerje med službenimi obveznostmi in prostim časom; prav tako kot znam trdo delati, znam tudi uživati in odklopiti ves svet in vse moje službe. Kadar se počutim izčrpano, utrujeno ali nemotivirano, me ohrabri misel, da bodo, če v življenju minejo najlepši trenutki, zagotovo minili tudi tisti nekoliko slabši.

Kdaj pa imaš ob vsem naštetem pravzaprav čas zase?

Delala sem že na večini radijskih postaj v mreži Medie24. Vremensko funkcijo, s krajšim odmorom med epidemijo, opravljam že pet let, po novem me lahko v Jutru na Planetu vidite tudi kot voditeljico nove okoljske rubrike, od septembra pa ponosno opravljam še novo vlogo moderatorke v oddaji Dm live. Vsak drugi torek bom z zanimivimi strokovnjaki klepetala o temah iz sveta dm-a, in to je zagotovo funkcija, v kateri bom morala združiti vse do zdaj pridobljeno znanje. K sreči imam vse datume svojih delovnih obveznosti določene za skoraj leto vnaprej, kar mi omogoča, da si lahko med napornim delovnikom privoščim tudi počitnice in počitek.

Kako izkoristiš ta čas - čas zase? Kaj takrat po navadi počneš?

Kadar imam na voljo vsaj dva dneva v kosu, me moj nemirni duh že žene na kakšen krajši oddih ali vsaj izlet. Poleti prisegam na Jadransko morje, jeseni na čarobno Istro, pozimi me mikajo topli kraji in snežne radosti, prvomajske počitnice pa že tradicionalno preživljam v meni zelo ljubi Španiji. Če imam na voljo samo nekaj ur, najraje zavijem v naravo, v hladnejših mesecih pa se rada pogrejem v savni in bazenu. Kamor koli grem, me že od nekdaj spremlja dobra knjiga, in včasih je odličen čas zame tudi tista ura pred spanjem, ko preberem nekaj poglavij napete zgodbe.

Lani si dopolnila 30 let. Čutiš, da je po 30. letu res kaj drugače? Je tvoje telo postalo »zahtevnejše« oziroma bolj kaznuje »napake«, povezane z (ne)aktivnostjo in nepravilno prehrano?

Ker sem v novo desetletje vstopila v času korone in hudih omejitev, sploh nimam občutka, da se je to zares zgodilo. Pravzaprav sem v svoji glavi še vedno stara 29 let.(smeh)No, naj tako ostane še naprej, nimam nič proti. Tisti, ki me dobro poznajo, vejo, da so leta zame res samo številka. Za zdaj k sreči še nisem opazila kakšnih drastičnih sprememb. Rekla bi, da je bila pri meni prej nekakšna prelomnica pri 25 letih. Takrat sem se kot oseba precej spremenila in nekako vstopila v svet odraslosti. Končala sem študij, začela pospešeno delati pri različnih projektih, v tem obdobju pa sem spoznala tudi svojega sedanjega partnerja. Glede mojega telesa in vplivov staranja nanj pa lahko povem, da sem imela v srednji šoli in na začetku fakultete kakih šest kilogramov več, kot jih imam zdaj, in za zdaj mi leta pri ohranjanju stasa prej pomagajo, kot nagajajo – naj traja.

Kako pa se prehranjuješ? Imaš kakšen poseben način prehranjevanje, se čemu izogibaš in na drugi strani morda s kakšnimi dodatki svojemu telesu kaj dodajaš oziroma pomagaš?

Vesela sem, da imajo moji starši za hišo vrt, kjer pridelujejo veliko različne zelenjave, in vsak teden se priporočam za zabojček domačih dobrot. Prisegam namreč na čim bolj lokalno in sezonsko hrano. To je pravzaprav edino »vodilo«, ki mu sledim. Ne držim se nobenih posebnih diet, k sreči tudi nimam težav z alergijami, da bi morala biti pozorna na določeno vrsto hrane. Zmernost v vseh pogledih je najboljša. Moja šibka točka pa so zagotovo sladice in tukaj, priznam, se moram včasih malo zadržati, si pa ničesar ne odrekam. Od prehranskih dopolnil v zimskih mesecih jemljem vitamin D, sicer pa ne verjamem v instantne recepte za dvig odpornosti. Raznovrstna hrana s čim krajšo potjo od njive do krožnika in veliko svežega zraka – to je moj recept za zdravje, ki se je za zdaj izkazal kot učinkovit.

Celoten intervju z Ajdo Mlakar preberite v aktualni številki revije BZ (Bodi zdrava), ki je po novem v prodaji tudi v poslovalnicah dm.