Z NJIVSKO PRESLICO NAD CELULIT IN GUBE

Čiščenja telesa z naturopatinjo Eriko Brajnik: 3. teden

Lara Jelen/revija Jana
17. 2. 2022, 18.00
Posodobljeno: 17. 2. 2022, 18.17
Deli članek:

Prvi teden smo se posvečali čiščenju krvi in limfe, drugi teden smo to še okrepili, v tretjem tednu pa se bomo posvetili lepotnemu razstrupljanju z drenažo in čiščenjem kože, stegen, dojk, trebuha, zadnjice, lasišča in obraza. Začnimo s kopeljo iz njivske preslice, vabi Erika Brajnik.

Dreamstime
Zdravi smutiji so odlična malica

V tretjem tednu si dva dni zapored pripravite kopel iz njivske preslice, svetuje naturopatinja. »Človek je sestavljen iz vode in voda je najhitrejši prenašalec informacij po telesu, tudi kar se tiče čiščenja telesa. Zakaj? Ker smo bitja, ki imajo stalno telesno temperaturo. V nas je kar 70 odstotkov vode, in ko izpostavimo naše telo toplejši temperaturi, izzovemo reakcijo premika vode, čiščenja tkiv ter premika toksinov iz telesa. Z znojenjem bodo toksini zapustili naše telo. Njivska preslica, ki jo mnogi dojemajo kot nadležen plevel, je v resnici zelišče, ki prekrvi medvretenčevje, medživčevje in mehča vezivno tkivo ter celulitne tvorbe, tudi gube. Mazanje telesa z organskim silicijem po kopeli in obkladki iz mastike na stegnih bodo po takšni kopeli toliko učinkovitejši!«

Priprava sedeče kopeli

»Vzemite 100 g njivske preslice in jo čez noč namakajte v treh litrih vode. Naslednji dan jo dajte na ogenj in pustite vreti 20 minut, potem jo precedite v kad, da zelišče ostane na cedilu. Dolijte toplo vodo do prsi in lezite v kad. Namakajte se 20 minut, potem se zavijte v brisačo in pojdite potit v posteljo še za eno uro.

Tisto zelišče, ki je ostalo na cedilu, porabite naslednji dan: dajte ga v nove tri litre vode in pustite počasi vreti eno uro, da se čisto iztroši, nato postopek ponovite. Tisti dan, ko izvajate kopel, spijte 3 litre vode, da izzovete potenje in čiščenje organizma. Ko se nehate potiti, pojdite pod prho, nato pa se po telesu namažite z organskim silicijem. Iz njega si lahko naredite obkladek za predele, kjer imate veliko celulita ali uvele dojke. Ali pa si na stegna in zadnjico dajte odličen obkladek z dodatkom mastike,« svetuje.

Pripravek za odpravo celulita

V 100 ml olja ali mleka za telo nakapamo 12 kapljic naravnega eteričnega olja mastike. Dobro premešamo in vsak dan nanašamo na predele s celulitom. Če je celulit trdovraten, lahko mešanico uporabimo tudi kot obkladek. Nakapamo jo na gazo, postavimo na želeno mesto, pokrijemo s plastično folijo za živila in oblečemo pajkice. Pustimo učinkovati od 20 minut do pol ure. Po takšnem obkladku boste pogosteje urinirali, kar je normalno, saj bo telo začelo izločati odvečno vodo.

Obkladek s silicijem proti krčnim žilam

Na vato na meter polijemo malo silicija, položimo na prizadeto mesto in povijemo s prozorno folijo za živila. Pustimo učinkovati celo noč. Organski silicij je odličen proti krčnim žilam in strijam. V pomoč pa je lahko celo pri povešenih dojkah, omeni Brajnikova. »Za povešene dojke si naredimo obkladek za čez noč z vato na meter in ga fiksiramo z elastičnim modrčkom,« priporoča.

Njivska preslica je bogata s silicijem, zato si lahko iz nje pripravite kopel ali obloge, ki jih ponoči položite na problematične predele. Veliko silicija je tudi v organskem siliciju, ki ga pridobivajo iz fermentiranega riža.

Blagodejna obloga iz čebeljega voska

Kot izredno blagodejno pomoč pri čiščenju telesa s spodbujanjem potenja Erika Brajnik izpostavi še oblogo iz čebeljega voska, ki jo je moč kupiti na spletu. »Dobrodošlo bo, če dvakrat v tem tednu izvedemo inhalacijo s to obloge – a ne na isti dan, kot bomo imeli kopeli! Vzamemo skledo vrele vode in damo vanjo pest soli, med lopatice pa direktno na kožo postavimo oblogo iz čebeljega voska – čez si oblečemo volneno spodnje perilo, se pokrijemo z brisačo in inhaliramo 30 minut. S tem bomo napravili intenzivno drenažo obraza in lasišča.«

Uporaba tkivnih soli

Predstavili smo vam jih prejšnji teden, zato tokrat samo nekaj praktičnih nasvetov: vsak večer pred spanjem si lahko naredimo pomirjujoč napitek za krepitev jeter, odvajanje toksinov in težkih kovin iz telesa. Stopimo po dve zrni vsake tkivne soli v malo vode z nekaj kapljicami limone: Calcium Sulfuricum (št. 3), Kalium Sulfuricum (št. 7), Natrium Sulfuricum (št. 11) in Silica (št. 12). Ko bomo naštete tkivne soli že ravno imeli pri roki, pa lahko z njimi pomagamo še koži in lasem. Če imate mastne lase, dodajte deset zrn tkivne soli št. 7, ki ste jih pred tem raztopili v nekaj kapljic vode, v svoj šampon. Komur lasje izdatno odpadajo, naj šamponu primeša deset zrn tkivne soli št. 12 (Silica). Tudi pri mastni koži bo pomagala tkivna sol št. 7, medtem ko pri suhi koži v svojo kremo vmešajte deset zrn tkivne soli št. 9.

Nakupovalni seznam

kivi

jajca

olive

kapre

polenta

por

stebla zelene

jabolka

bio limone

polnozrnati riž

grah

piščanec

ribe (ne iz konzerve!)

radič

fižol

blitva

koromač

bučke

TEDENSKI JEDILNIK

Skoncentrirajmo se na obilen zajtrk in obilno kosilo, večerja naj bo siromaška, malenkostna.

Zajtrk, do 9. ure: dva kivija in nato dve jajci z olivami, kaprami ter polento

Malica ob 10. uri: smuti iz polovice pora, 2 stebel zelene, 1 jabolka in četrt limone

Kosilo od 11. do 13. ure: enolončnica kot za večerjo, polnozrnati riž z grahom ali drugo zelenjavo, ali piščancem, ali ribo (ne iz konzerve) ter radič, fižol in por.

Večerja (lahko je tudi ni), do 18. ure:: malenkost zelenjavne enolončnice iz blitve, koromača, zelene, fižola in bučk ter kokošje meso.

Namig

Tudi ta teden lahko smutiju dodamo dve kapljici jedilnega stoodstotnega bio eteričnega olja mastike – a le, če nismo alergični na pistacije, saj mastiko uvrščamo v isti rod! Ker so eterična olja močno koncentrirana in ob čezmerni uporabi tudi nevarna, bodimo previdni, da kapljici res natančno odmerimo! Če pa jo bomo uporabili po priporočilih, bo aktivirala cirkulacijo in pripomogla, da bodo toksini hitreje zapustili naše telo, pojasnjuje strokovnjakinja.

Zakaj točno tak smuti?

Por: por je odlično zimsko živilo, ki izredno močno čisti telo, zato je primeren ob koncu čiščenja telesa, raje kot na začetku. Vsebuje ogromno vlaknin, železa, mangana, kalija, selena, magnezija in bakra ter vitaminov C, A, E, B, K. Je diuretik, spušča vodo iz telesa, razkuži telo in ga intenzivno čisti toksinov. Če vam zastaja voda v telesu, vam bo pomagal, da se prečistite. Odličen je za nosečnice, zelo dobro razkuži tudi mehur. Zaželeno je, da ga v čim večji meri uživamo surovega. Je velik antioksidant, saj vsebuje veliko betakarotena in luteina, ima tudi zelo malo kalorij. Por znižuje holesterol v krvi.

Zelena: vsebuje veliko vlaknin, zato znižuje holesterol. Je polna vode, vsebuje veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, vitaminov C, E, K, B ter antioksidantov. Odlična je, ker ščiti sluzi želodca. Krepi prebavo, odpravlja zaprtje in vnetje v telesu, sploh je blagoslov ob gastritisu. Znižuje krvni tak, odpravlja napenjanje. Ščiti možgane, ker zmanjša vnetje v telesu.


Jabolko: je nevtralno sadje, ki okrepi učinek smutija. Vedno ga dodajajmo pri shujševalni dieti, saj učinkuje diuretično in preprečuje staranje telsnih celic.