KAJ BI MORALI NUJNO VEDETI

Roke stran od aluminijeve folije!

jk/revija Jana
15. 2. 2022, 20.00
Deli članek:

Aluminij srečujemo na vsakem koraku. Nanj smo navajeni. Vanj celo zavijamo svojo hrano. Kakšen pa je v resnici njegov vpliv na naše zdravje?

Profimedia
Aluminijasta folija je priročna za shranjevanje živil, a je strokovnjaki ne priporočajo

Aluminij je težka kovina, ki je v našem vsakdanu pogosto prisotna, a se tega sploh ne zavedamo. Še manj pa se zavedamo, kaj za naše zdravje pomeni prehajanje aluminija v telo. Je hormonski motilec, nekateri strokovnjaki ga povezujejo z obolenji, kot so Alzheimerjeva bolezen, multipla skleroza, alergije in rak dojk. Endokrinologinja dr. Emmanuelle Lecornet-Sokol je v knjigi Kaj pa, če so krivi hormoni odsvetovala uporabo izdelkov, v katerih je aluminij, sploh tistim, ki so pogosto nervozni. Če ste že nervozni, boste potem še bolj, je napisala.  Še posebej pa bi se morali pred njim zavarovati ledvični bolniki. A kako?

Kako lahko aluminij sploh zaide v telo

Najpogosteje kar s hrano, predvsem če je zavita v alufolijo. V stiku z vlago, kislinami in soljo se aluminij iz folije sprošča v živilo. Prav tako se sprošča iz folije v stiku z drugimi kovinami. Živil, kot so jabolčni krhlji, jedi z limono, vložene kumare in podobno, ne zavijajmo v alufolijo. Enako velja za slane jedi, npr. feto ali klobase. Tem ohranjamo svežino s prozorno folijo za živila. Nekaj aluminija je tudi v kozmetičnih izdelkih, predvsem v šminki.

Za shranjevanje raje uporabljajte steklene posode

Najobčutljivejša živila lahko hranimo v steklenih kozarcih, posodah iz umetnih snovi ali v prozorni foliji. Seveda je do okolja in zdravja najprijaznejša embalaža iz papirja, impregniranega s čebeljim voskom. Raje kupujmo čim manj hrane, zapakirane v aluminijastih posodah. Kovinskih posod pa nikar ne prekrivajmo z alufolijo.

Bodite pozorni na sestavine

Ste vedeli, da je lahko aluminij celo v nekaterih izdelkih? To lahko preverimo v spisku sestavin na embalaži. Pozorni bodite na E173 (sladkorna dekoracija), E554 (v dražejih) in E555 (v siru) oziroma na vse oznake, ki vsebujejo besedo aluminum. Takšne izdelke raje pustite na trgovskih policah.