Domača lekarna

Zoper alergije se lahko borimo tudi z zelišči

Mare Koren
22. 5. 2021, 16.00
Deli članek:

Alergiki so to pomlad razmeroma dobro prenesli prvo cvetenje, saj je obilica dežja pripomogla k manjšemu draženju. A so še vedno prisotne, zoper njih pa se lahko bojujemo z zdravilnimi zelišči.

Dreamstime
V pekoči koprivi najdemo velike količine mineralnih snovi.

Spomladanske alergije marsikomu zagrenijo življenje in otežijo delo na vrtu ali zgolj že kratek sprehod. Zoper njih si lahko s primernimi zdravili pomagamo z mešanicami čajev, ki blažijo simptome. Pri tem je treba upoštevati, da je treba čaje uživati dalj časa, saj zgolj en napitek ne bo bistveno pripomogel k spremembi. V nadaljevanju vam tako prestavljamo nekaj koristnih zelišč iz narave, ki pomagajo pri premagovanju alergij.

PEKOČA KOPRIVA

V pekoči koprivi najdemo velike količine mineralnih snovi. Ljudski rek celo pravi, da naj bi vsebovala vse, kar potrebuje naše telo za normalno delovanje. Izstopa vsebnost kalcija in magnezija, bogata pa je tudi z železom. Je bogat vir beta karotena in vitamina C, mravljične kisline in nekaterih drugih organskih kislin. V ljudskem zdravilstvu se uporablja predvsem pri revmatičnih obolenjih, protinu, ohromelosti, ošpicah, škrlatinki ter alergijah.

Recept: Potrebujete zvrhano čajno žličko posušene koprive, ki jo poparite z 250 mililitri vrele vode. Tekočino pokrijte in pustite 10 minut, nato precedite. Čaj pijte trikrat na dan vsaj mesec dni, nato kuro za 14 dni prekinite. Čaju lahko dodate čajno žličko švedske grenčice na skodelico čaja.

KOŠUTNIK

Košutnik, ki ga številni poznajo pod imenom rumeni svišč, je znan predvsem po svojih zdravilnih lastnostih in se uporablja za čiščenje jeter in ledvic. Danes spada med zaščitene rastline, zato ga v naravi ne smemo nabirati, lahko pa ga gojimo sami, saj dobro uspeva v vrtni zemlji. Nepogrešljiv je tudi pri želodčnih težavah, slabi prebavi in apetitu. Pomaga tudi pri zniževanju telesne temperature ter uničuje gliste.

Recept: Potrebujete 10 gramov posušenih korenin, ki jih prelijete s pol litra hladne vode, zavrete in pustite, da počasi vre 30 minut. Nato odstavite, precedite, dodate čajno žličko cimeta in pustite, da miruje 15 minut. Še enkrat precedite. Uživajte trikrat na dan po eno skodelico čaja pred jedjo. Pomaga pri alergijah z vnetji.