Zdravje

Dejavniki, ki vplivajo na vaginalno floro

Tea Dečman
16. 5. 2021, 14.37
Deli članek:

Če je vaginalna flora porušena, se pojavijo srbečica, ščemenje in izcedek, vse pa je lahko zelo neprijetno in opozarja na to, da nožnica potrebuje pomoč.

Ddreamstime
Od 3,5 do 4,5 je normalna vrednost nožničnega pH.

Spremembe, ki se pri ženskah dogajajo »tam spodaj«, so odvisne od starosti, menstrualnega cikla, nosečnosti, infekcij, kontracepcijskih metod, spolne aktivnosti, rabe različnih zdravil, osebne higiene in nekaterih drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na pomanjkanje laktobacilov v nožnični flori. Laktobacili v rodnem obdobju sicer prevladujejo v nožnici in vzdržujejo normalno nožnično bakterijsko floro, saj preprečujejo čezmerno razrast patogenih in drugih neželenih mikroorganizmov. Njihov mehanizem zaščitnega delovanja temelji na stimulaciji imunskega sistema, tekmovanju z drugimi mikroorganizmi za hranilne snovi in pritrditev na celice vaginalnega epitelija, tvorbi mlečne kisline ter posledičnem zmanjševanju pH in tvorbi protimikrobnih snovi. Mlečna kislina, ki jo laktobacili proizvajajo, torej vzdržuje kislost nožnice (nizek nožnični pH, od 3,5 do 4,5), kar je naravna obramba proti okužbam nožnice in okužbam sečil. Vsak dejavnik, ki poruši te razmere v nožnici in zviša njen pH v smer zmanjšanja kislosti, je prvi pogoj za okužbo z različnimi mikrobi.

dreamstime
S probiotiki bogato hrano predstavljajo fermentirani izdelki - kefir, kislo zelje in podobno.

Vpliv menopavze

Med dejavniki, ki lahko najbolj poslabšajo ravnovesje vaginalne flore, je nastop menopavze. V okolju s pomanjkanjem estrogena se količina laktobacilov zmanjša za 60 odstotkov, pH nožnice pa zraste do 5,5. To privede do bolj suhe nožnice, pa tudi do srbečice, ščemenja in drugih težav. Pomenopavzne težave pogosto lajšamo s hormonskim zdravljenjem, a nekatere ženske kljub težavam ne želijo takšnega zdravljenja in se raje odločijo za samozdravljenje. Obetavne rezultate dajejo pripravki s probiotiki. Laktobacili so sposobni kolonizirati nožnico ter na ta način zdraviti in tudi preprečevati vnetja zaradi bakterij in glivic. Vendar pri vzdrževanju nožničnega zdravja niso enako učinkoviti vsi probiotiki. Med najpomembnejše uvrščamo seva L. rhamnosus GR-1 in L. reuteri RC-14, s katerima so opravili tudi največ kliničnih raziskav. Po pripravkih s probiotiki lahko posežejo tudi mlajše ženske, ki imajo težave s porušeno vaginalno floro ali želijo zgolj preventivno ohraniti nožnično ravnovesje.