Zdravje

11 simptomov, ki so alarm za vaše zdravje

Promocijsko sporočilo
14. 12. 2020, 15.15
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 15.52
Deli članek:

V človeškem telesu skorajda ne obstaja tkivo in celica, ki ne bi imela receptorja za vitamin D.

Profimedia
Depresija

Najbolj znano o vitaminu D je, da se brez njega ne more absorbirati kalcij, ki je nujen za signalizacijo med možganskimi celicami za zdravje kosti in zob.

Nizka raven vitamina D v telesu pa je povezana tudi z izgubo mišične moči in mišične mase, s povečanim tveganjem za raka, z nižjo ravnjo delovanja imunskega sistema, zvišanim krvnim tlakom, razvojem nevroloških motenj, razvojem sladkorne bolezni, z otožnim razpoloženjem ter s pomanjkanjem energije.

Jasni simptomi, da trpimo pomanjkanje vitamina D (kar se po svetovnih in slovenskih raziskavah dogaja več kot trem četrtinam ljudi) pa se ne pokažejo takoj, ko stanje nastopi. Kar dolgo časa smo lahko povsem brez znakov in kasneje zaradi kakšne druge težave, povsem slučajno opazimo pomanjkanje vitamina D.

Najbolj tipični znaki pomanjkanja vitamina D so: depresija, tesnoba, pomanjkanje dobrega razpoloženja, nihanje razpoloženja, oslabljen imunski sistem, težave z zobmi, težave s sklepi in kostmi, debelost in nezmožnost hujšanja, šibkost v mišicah, bolečine v mišicah in rahitis pri otrocih.

In kaj storiti, ko simptome prepoznamo? Ker je s hrano in sončno svetlobo potrebam organizma po vitaminu D skorajda nemogoče zadostiti, strokovnjaki svetujejo prehranska dopolnila vitaminov in mineralov z visoko vsebnostjo hranil, še posebej, če so ta v tekoči obliki – kot na primer Vitamin D3 in K2 iz slovenskega Centra Holistic. Na holistic.si poudarjajo, da prehransko dopolnilo D3 in K2 posebej odlikuje sinergija med D3 in K2, in zato ohranja zdrave kosti in zobe, uravnava pravilno absorpcijo kalcija, krepi imunski sistem, spodbuja delovanje mišic in celo pripomore k strjevanju krvi.