Narava, gibanje in zdrava hrana

Kako znani Slovenci skrbijo za svoje zdravje

K.M.
15. 11. 2020, 20.15
Deli članek:

Smo v obdobju, ko so različni prehladi in bolezni zelo pogosti. Menjava letnih časov in vremenskih razmer je velikokrat kriva za številne bolezni. Kako se proti njim borijo znani Slovenci?

Osebni arhiv
Ajda Mlakar

Slovenski znani obrazi so nam zaupali, da stavijo predvsem na zdravo oziroma lokalno pridelano hrano. Seveda pa recept za zdravje v večini najdejo tudi v gibanju. Preverite, kaj so nam zaupali igralca Matej Zemljič in Primož Vrhovec, radijska voditelja Ajda Mlakar in Iztok Gustinčič ter pevec in maneken Matjaž Kumelj.

»Svoj organizem krepim z domačo sezonsko zelenjavo in sadjem. Vesela sem, da imajo moji starši za hišo vrt, kjer pridelujejo veliko različne zelenjave, in vsak teden se priporočim za gajbico domačih dobrot. Vsako jesen se opremim tudi z mandarinami iz doline Neretve, ki jih obožujem, pa še pravi odmerek C-vitamina so (z njimi sem se tudi fotografirala). Ne verjamem v instant recepte za dvig odpornosti ali čudežna prehranska dopolnila. Raznovrstna hrana, s čim krajšo potjo od njive do krožnika, redna telovadba (dve leti prisegam na vadbo X-Body) in veliko svežega zraka, to je moj recept za zdravje, ki se je za zdaj izkazal za učinkovitega.« Radijska voditeljica Ajda Mlakar (Radio Aktual).

»Za svoj imunski sistem poskrbim tako, da čim več časa preživim v naravi, vsak dan se ukvarjam s športom, se zdravo prehranjujem in redno obiskujem krioterapijo v Cryo2 Kliniki. Pomembno pa se mi zdi vzdrževati tudi psihično zdravje, na katero velikokrat pozabljamo.« Igralec Matej Zemljič.

Miran Juršič
Matej Zemljič

»Vedno skrbim, da uživam čim bolj raznoliko hrano. Predvsem svojo ali vsaj lokalno. Zelo pomembno mi je, da hrana, ki jo zaužijem, prepotuje čim manj kilometrov, še raje vidim, če lahko njeno pot izmerim v metrih. Poskušam se vsaj dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer) predihati. Da si vzamem vsaj pet minut v miru in tišini in se osredotočim samo na umirjeno, enakomerno dihanje. Vrt in okolica hiše pa konstantno skrbita za moje dnevno gibanje na svežem zraku. Ker živim ob gozdu, grem dostikrat tja, predvsem po kakšne plodove narave, kot so borovnice, kostanj, gobe ... Moj zasebni način življenja temelji predvsem na tem, da je prisotnega čim manj stresa, saj sem prepričan, da ta najbolj negativno deluje na imunski sistem in celotno telo ter je dostikrat vzrok različnih bolezni.« Igralec Primož Vrhovec.

Dejan Nikolič
Primož Vrhovec

»V bistvu sem tudi v teh prehodnih obdobjih leta vedno nekako zaposlen, tako da večinoma kar pozabim, kaj se dogaja okoli mene, in jih 'preživim', niti se ne želim preveč ukvarjati s tem, saj verjamem, da je veliko bolezni in slabega počutja izbor našega mišljenja oziroma psihe. O tem sem prepričan! Je pa res, da so prehodna obdobja malo nerodna in se je treba navaditi, da se recimo malo topleje oblečemo v tem času, ko sicer še ni prehladno, a nas to lahko zavede. Vsekakor je prednost zdrava prehrana, veliko vitaminov in dobro zastavljen cilj ... takrat pozabimo na prehlade oziroma jim preprosto ne pustimo blizu.« Pevec in maneken Matjaž Kumelj.

m24.si
Matjaž Kumelj

»Poskušam čim dlje zdržati v kratkih rokavih in hlačah, letos bom prvič nosil japonke celo do sredine novembra. Skozi leta sem ugotovil, da sem tako na dolgi rok manj dovzeten za prehladna in ostala obolenja, in se tega že lep čas držim. Ker po dolgem času nimam več težav s koleni, sem letos tudi športno aktiven. Najmanj petkrat na teden grem na tek ali pa ob slabem vremenu trening opravim na sobnem kolesu.« Radijski voditelj Iztok Gustinčič.

Radio 1
Iztok Gustinčič