Preprečimo zdravstvene tegobe

S kisom nad bakterije

T.D.
15. 8. 2020, 17.33
Posodobljeno: 15. 8. 2020, 19.28
Deli članek:

Jabolčni kis je že stoletja preverjeno pomagalo za premagovanje in preprečevanje najrazličnejših tegob. Razkrivamo vam, kaj vse dobrega se skriva v jabolčnem kisu.

Profimedia
Jabolčni kis pomaga pri zelo smrdečem znoju, pikih mrčesa in sončnih opeklinah.

Jabolčni kis deluje protibakterijsko, kar pomeni, da ustavlja razmnoževanje bakterij. Jabolčni kis tako pomaga pri zelo smrdečem znoju, pikih mrčesa in sončnih opeklinah. V ta namen prizadeto mesto preprosto namažemo z nerazredčenim kisom, pri zelo močnem znojenju stopal ali glivicah na nohtih pa pripravimo 15-minutno kopel, v kateri kis razredčimo z vodo v razmerju 1 : 4.

Dober za prebavo

Jabolčni kis preprečuje, da bi se v črevesju preveč razmnožile slabe bakterije. Za čiščenje črevesja ga je treba piti redno, istočasno pa bo odpravil prebavne težave, kot sta zaprtje in napihnjenost. Kar zadeva prebavo, kisu pripisujejo še številne druge koristi, tako naj bi pomagal pri zgagi in refluksu, uravnaval količino kisline v želodcu, učinkoval naj bi razstrupljevalno, topil naj bi maščobe in zaviral apetit.

Nikoli ne pijte nerazredčenega

Največja napaka, ki jo delamo pri pitju jabolčnega kisa zjutraj na tešče, je, da ga pijemo premalo razredčenega ali celo nerazredčenega. V tem primeru si lahko celo škodimo, saj lahko poškodujemo zobno sklenino in sluznico požiralnika ter želodca. Prav zato je ključnega pomena, da pripravimo mešanico, ki je dovolj razredčena. V dva decilitra vode moramo primešati le eno čajno žličko jabolčnega kisa, ko napitek pijemo zjutraj za prebujanje presnove. Za zaščito zobne sklenine si po vsakem kisovem napitku splaknite usta z vodo in počakajte s ščetkanjem zob vsaj še 30 minut.

Vodica za ustno higieno

Za zdravljenje vnetij in poškodb v ustni votlini si pripravite ustno vodico iz pol žlice jabolčnega kisa in enega kozarca vode. Vodico lahko uporabite tudi za beljenje zob, vendar z njo ne smete pretiravati, saj je kis tako močan, da sčasoma lahko načne zobno sklenino.

Neželeni stranski učinki

Vsako zdravilo ima lahko tudi stranske učinke in nič drugače ni pri jabolčnem kisu. Če ga pijete kot napitek, se lahko pojavijo stranski učinki zaradi kisline. Pri občutljivem želodcu ali črevesju se zato pred uživanjem jabolčnega kisa posvetujte z osebnim zdravnikom. Da se izognete draženju grla, pijte jabolčni kis le razredčen. Pomnite še, da kisa nikoli ne nanašate na občutljivo kožo, saj jo lahko razdraži in izsuši. Med nosečnostjo je uporaba jabolčnega kisa dovoljena, o priporočljivih količinah pa se posvetujte z zdravnikom. Enako velja za diabetike.