Ob sumu na okužbo

Svetovna zdravstvena organizacija ne svari več pred uporabo tega zdravila

A.S./STA
19. 3. 2020, 18.11
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 18.18
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes umaknila svoje opozorilo, da ljudje, ki sumijo, da so okuženi z novim koronavirusom, ne smejo jemati zdravila ibuprofen. Pojasnili so, da ne poznajo nobenih objavljenih znanstvenih podatkov o tem.

Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes umaknila svoje opozorilo, da ljudje, ki sumijo, da so okuženi z novim koronavirusom, ne smejo jemati zdravila ibuprofen (fotografija je simbolična).

Dodali so, da niso videli niti nobenega poročila o negativnih učinkih, ki bi ga pripravili zdravniki, ki so zdravili ljudi s covidom-19, boleznijo, ki jo povzroča novi koronavirus.

"Sedaj, na podlagi trenutno dosegljivih informacij, WHO ne svari pred uporabo ibuprofena," so sporočili v izjavi, a ob tem izpostavili, da se morajo bolniki zavedati znanih stranskih učinkov zdravila.

V torek je tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier dejal, da WHO osebam, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, svetuje, naj brez posveta z zdravnikom ne vzamejo zdravila ibuprofen. Svetoval jim je, da v primeru suma vzamejo paracetamol.

Ob tem je poudaril, da sicer še ni novih študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo ter da strokovnjaki to še preverjajo.