Kaj (ne) pomaga?

Razbijanje mitov glede zloglasne covid-19: v boj proti virusu s česnom, kako učinkoviti so antibiotiki ...?

S.R.
17. 3. 2020, 18.41
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 21.52
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) se je ob poplavi informacij in dezinformacij o novem koronavirusu odločila, da bo na svojem spletišču nekatere od teh mitov razbila.

Bobo
Premična bolnišnica ROLA 2.

Informacije o bolezni covid-19 in njenemu povzročitelju, virusu SARS-CoV-2, se kot požar širijo zlasti po spletu. Na spletišču SZO so zato razbijanju mitov in polresnic, povezanih z novim koronavirusom, namenili kar svojo spletno stran. 

Se lahko bolezen širi na območjih s toplim in vlažnim podnebjem?

Glede na dokaze, ki so trenutno na voljo, se lahko novi koronavirus prenaša na VSEH OBMOČJIH, vključno z območji s toplim in vlažnim vremenom, pojasnjujejo pri SZO. Zato svetujejo, da ne glede na vremenske razmere in podnebje na območju, kjer živite ali kamor potujete, upoštevate vse nasvete ter sprejmete vse preventivne ukrepe, ki jih priporočajo pristojne institucije. Zaenkrat še vedno velja, da je najboljša zaščita pred okužbo z virusom redno in dosledno umivanje rok. S tem uničite viruse na rokah, ki bi jih sicer z dotikanjem oči, ust ali nosu lahko prenesli v svoje telo.

Lahko virus SARS-CoV-2 uničita mraz in sneg?

Da bi lahko hladno vreme uničilo ta ali kateri koli drug virus, ni nobenega dokaza. Človekova telesna temperatura se ne glede na zunanje temperature običajno giblje med 36,5 in 37 stopinjami Celzija. Pri SZO tudi na tem mestu svetujejo ustrezno higieno in vestno umivanje rok.

Kopel v vroči vodi?

Ne bo pomagalo pri preprečitvi okužbe. Kot navedeno, telesna temperatura se bo gibala med 36,5 in 37 stopinjami Celzija ne glede na temperaturo vode. Prevroča voda seveda lahko povzroči tudi opekline. Bistveno ostaja temeljito umivanje rok.

Lahko novi koronavirus prenašajo komarji?

Zaenkrat ni nobenih informacij in dokazov, da bi to lahko držalo, pojasnjujejo pri SZO. Gre za respiratorni virus, ki se praviloma prenaša kapljično, ko okuženi kašlja, kiha ali govori in ob tem naokoli »trosi« svojo slino. Posledično se lahko prenaša preko okuženih površin. Kot pojasnjujejo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je varna razdalja »običajno dva metra od okuženega.« Treba se je izogibati tesnim stikom ter si vestno in temeljito umivati roke. 

Lahko novi koronavirus uničimo ali onesposobimo s sušilniki za roke?

Ne, sušilniki za roke pri tem niso učinkoviti. Kaj je učinkovito? Temeljito umivanje rok, ki si jih nato obrišemo s papirnatimi brisačami.

Je mogoče virus SARS-CoV-2 uničiti z UV lučmi oziroma žarnicami za dezinfekcijo?

Pri SZO menijo, da naprave za dezinfekcijo, ki oddajajo ultravijolično svetlobo, ni smotrno uporabljati za sterilizacijo rok in drugih delov kože, saj lahko ultravijolično sevanje draži kožo.

Kako učinkoviti so pri ugotavljanju okužbe temperaturni skenerji oziroma infrardeči termometri?

Pri okuženih osebah z vročino, torej povišano telesno temperaturo, infrardeči termometri to zaznajo, a so neučinkoviti pri osebah, ki še nimajo simptomov in s tem povišane telesne temperature. Od okužbe do vročine lahko preteče tudi do deset dni.

Vas lahko pred novim koronavirusom zaščiti cepivo proti pljučnici?

Ne. Gre za nov virus, ki bo potreboval povsem novo cepivo. 

Lahko okužbo z virusom SARS-CoV-2 preprečimo z rednim izpiranjem nosu s fiziološko raztopino?

Ne, za to ni nobenih dokazov. Obstajajo sicer nekateri dokazi, da izpiranje nosu s fiziološko raztopino pomaga pri okrevanju ob običajnemu prehladu, a to še ne pomeni, da je s tem mogoče preprečiti okužbe dihal.

Je mogoče okužbo z novim koronavirusom preprečiti z uživanjem česna?

Česen, ki morda ima nekatere protimikrobne lastnosti, spada med zdrava živila, a zaenkrat ni nobenega dokaza, da bi lahko z uživanjem česna preprečili okužbo z novim koronavirusom.

So antibiotiki učinkoviti pri zdravljenju bolezni covid-19?

Ne, antibiotiki so učinkoviti zgolj v boju proti bakterijam, ne pa tudi virusom. SARS-CoV-2 je virus. Kot pojasnjujejo pri SZO, obstaja možnost, da zdravnik v bolnišnici bolniku, okuženemu z novim koronavirusom, predpiše tudi zdravljenje z antibiotiki, a to le zato, ker je možna sočasna bakterijska okužba.

Ali obstajajo kakšna posebna zdravila, ki okužbo z novim koronavirusom uspešno preprečujejo ali zdravijo?

Do danes tega zdravila, ki bi dokazano delovalo, še ni. Obstaja nekaj dobrih kandidatov, ki pa jih čaka še klinično preizkušanje.