Žakbelj

Nepogrešljiv v domači lekarni

Zoran Franc
28. 10. 2018, 13.10
Deli članek:

V ljudski medicini je žajbelj po navadi zdravilo, ki se uporablja pri zdravljenju težav v ustih. Pomaga pri vnetnih procesih in deluje protimikrobno.

Dreamstime
Žajbljevi listi

Žajbelj ima v življenjih ljudi pomembno vlogo že od nekdaj. Rimljani so ga uporabljali pri številnih obredih in ga slavili kot sveto zdravilo. Stari Grki so z njim zdravili kačje ugrize. Danes žajbelj po navadi uporabljamo v kulinarične namene, medtem ko njegova uporaba v zdravstvene namene skorajda izginja. Ostanimo pri kulinariki. Zahodni del Evrope uporablja žajbelj predvsem pri pripravi nadevov, pogosto denimo pri pripravi perutnine in različnih omak. Pri nas se običajno uporablja pri kuhanju kislih juh, mnogi ga uporabljajo kot začimbo za rdeče meso in divjačino. Sicer je primeren tudi za pripravo prilog in žit, denimo riža, pire, ječmena, ter raznih minešter … Kaj pa žajbelj v medicini?

Pomirja, razkužuje, zdravi

Žajbelj ima številne koristne lastnosti za delovanje človekovega organizma. Deluje izrazito antioksidativno, proti številnim mikrobom, kot so salmonela, šigela, stafilokok, pomaga pa tudi pri pomnjenju. S čajem boste odpravili vnetje dlesni, ustne votline ali žrela. Odličen je v stresnih okoliščinah, saj pomirja, preprečuje pretirano potenje, ugodno vpliva tudi na želodec in črevesje. V ljudski medicini je žajbelj znan kot odlično zdravilo za afte. Liste dobro operite, nekoliko pomečkajte med prsti in vstavite na prizadeta mesta. Pustite delovati od 10 do 20 minut in postopek čez dan čim večkrat ponovite. Preverite še druge izjemno uporabne babičine nasvete ...