Zdravje

Razvajajte se s sočnimi in zrelimi bananami

Tea Dečman
28. 10. 2018, 07.15
Deli članek:

Če imate v košari za sadje prezrele banane, ki jih je treba hitro porabiti, ne oklevajte. To slastno sadje, vsebuje številne koristne snovi.

Profimedia
Učinkovine v banani gladijo gube in ohranjajo kožo mladostno.

Banane so odličen vir energije, zato ne preseneča, da športniki prisegajo nanje. A energija ni vse, kar dobimo iz banane: ohranja nas tudi v dobri telesni kondiciji, pomaga izgubljati kilograme, lajša številne zdravstvene težave in je odličen lepotni pripomoček.

Rumene zaveznice

Uživanje banan naravno odpravlja zabuhlost, zlasti v občutljivem predelu okoli oči. Kalij pomaga ohranjati ravnovesje natrija v telesu in preprečuje zastajanje tekočin. Nadalje banane zmanjšajo videz utrujenosti (koža je videti bolj sijoča in sveža), najboljše pa je, da nam pomagajo tudi pri lepotnem spanju. Vsebujejo namreč rastlinske hormone, ki zvečer uspavajo možgane, zjutraj pa poskrbijo za spočit videz. Bananin olupek je presenetljivo koristen za kožo, saj ji pomaga pri okrevanju. Če ga uporabimo kot obkladek, pospeši proces zdravljenja ranic, ureznin, pikov. Če imate težave z oteklo, srbečo kožo, lahko z notranjo stranjo bananinega olupka podrgnete po prizadetem mestu.

Za mladosten obraz

Če vas mučijo akne, zmešajte banano, žlico mleka, ščepec muškatnega oreščka in žlico zmletih ovsenih kosmičev ter mešanico nanesite na obraz. Pustite, da se posuši, in nato kožo temeljito sperite. Masten videz kože odpravite z banano in dvema žlicama limoninega soka. Mešanico nanesite na obraz za 15 minut. Vitamin C iz limone bo pomagal tudi osvetliti in izenačiti vašo polt. Za nežen piling zmešajte banano, manjšo pest zdrobljenih ovsenih kosmičev in žlico kokosovega mleka. Kosmiči odluščijo odmrle kožne celice, medtem ko banana in kokosovo mleko nahranita in navlažita kožo. Namesto ovsenih kosmičev lahko za piling uporabite tudi žlico sladkorja. V tem primeru ne dodajajte mleka.

Razpokana koža na petah

Zmešajte dve banani in ju nanesite na čista, suha stopala. Čez obujte bombažne nogavice in počakajte 10 minut, da obloga učinkuje. Banana prodre globoko v razpokano kožo, kjer sproži proces zdravljenja.

Vlažilna maska 

Zmešajte pretlačeno banano z žlico medu. Masko nanesite na obraz za 20 minut. Ko si boste obraz umili, bo vaša koža mehka in gladka.

Antioksidativna maska

Banane in avokado vsebujejo vitamina A in E, ki sta znana gladilca gub. Oba sadeža pretlačite in zmešajte skupaj. Nanesite na kožo za 25 minut, nato sperite.