(NE)ZDRAVA MALICA

Solate iz vrečk je treba vedno izdatno oprati

Z.F.
7. 10. 2018, 21.01
Posodobljeno: 7. 10. 2018, 21.01
Deli članek:

Začelo se je novo študijsko obdobje in tudi večina dopustnikov, ki so vztrajali do konca, se je že vrnila na svoja delovna mesta. V času malice si pogosto radi privoščimo pakirane solate, pa so te varna in zdrava izbira?

Dreamstime
Pred uporabo preglejte liste, odstranite uvele in nagnite. Preverite tudi vonj.

Priprava pakiranih solat je za potrošnika in nekoga, ki ima odmerjen čas za malico, več kot preprosta. Odpremo embalažo, začinimo in pojemo. Navadno je taka solata zapakirana v plastične vrečke in še nekoliko mokra, zato se pogosto poraja vprašanje, kako je s higiensko neoporečnostjo teh izdelkov.

Listi so uveli, neprijetnega vonja, nagniti

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da se je v vrečki znašel tudi kak nagnit list. Nekateri opozarjajo celo na neoprane solatnice, uvele in v najhujšem primeru neprijetnega vonja, ki jih navadno povzroča prav gniloba. Zato strokovnjaki svetujejo, da pred vsako uporabo solato še enkrat dobro operete, pregledate in odstranite uvele, nagnite in neoprane liste. Ob tem pa »preprečite« skrite nevarnosti in neprijetnosti. O čem govorimo?

Kaj skrivajo vrečke presenečenja?

V pakiranih solatah se zaradi nepredušnosti sčasoma razvijejo tako imenovane enterobakterije. Te v naravi najdemo skoraj povsod in preživijo tudi v okoljih brez kisika. Med najbolj znane patogene entobakterije sicer spadajo salmonela, šigela in jersinija, pa tudi E. coli. Gre torej za bakterije, ki povzročajo predvsem prebavne motnje, drisko in druge nevšečnosti. Strokovnjaki zato svetujejo izdatno pranje, da se zniža njihovo število. V okusnih listih so strokovnjaki ob natančnem pregledu našli tudi povečano število kvasovk. Te so sicer naravno v listnih režah solate ter v normalnih količinah in razmerah niso nevarne. A se v ugodnih razmerah (vlaga, neprimerna temperatura) izdatno namnožijo. Zato s takšno (neoprano) solato tvegamo razrast kvasovke (glive) candida albicans, znane pod imenom kandida. Pojavijo se tudi plesni. Pri pojavu plesni obstaja nevarnost, da se razvijejo mikotoksini, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje. Toda v pregledanih vzorcih strokovnjaki niso našli toliko plesni, da bi lahko ogrozila zdravje

Površne informacije

Pri pregledu embalaže smo ugotovili, da so bile nekatere informacije zabrisane oziroma so se določene informacije »izgubile«. Pozorni bodite, da so na embalaži navedeni hranilna vrednost, priporočena temperatura shranjevanja ter predvsem datum pakiranja in uporabnosti.