tveganje

Zgodnje odkritje raka dojke vam lahko reši življenje

Tea Dečman
7. 10. 2018, 15.15
Deli članek:

Rožnati oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli 10 moških. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji vsaj tri ženske izvedo za diagnozo.

Dreamstime
Ženske, starejše od 50 let, se redno udeležujte preventivnih mamografskih pregledov; če dobite vabilo programa Dora, se nanj odzovite!

SAMOPREGLED

Vsaka ženska bi se morala že v mladosti začeti samopregledovati in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, pozneje pa na izbrani dan v mesecu.

Za zmanjševanje umrljivosti zaradi raka je zelo pomembno ozaveščanje o raku dojke, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju bolezni in takojšnjemu zdravljenju. Na to, kdo bo zbolel, za katerim od rakov, poleg dednosti in naključja vplivajo tudi številni dejavniki iz okolja in način življenja. Z nekaterimi ukrepi lahko torej zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni. Poleg tega, da ne kadite, da vzdržujete zdravo telesno težo, se raznoliko prehranjujete in ste telesno aktivni, bo dobrodošlo tudi, da omejite pitje alkoholnih pijač in se izogibate prekomernemu sončenju. Ne pozabite se na delovnem mestu zaščititi pred snovmi, ki lahko povzročajo raka – še posebno pozorni bodite, če delate s kemikalijami. Dom redno zračite, da se izognete sevanju radona, ki je še sploh prisoten v zaprtih prostorih. Če lahko, dojite svojega otroka, saj dojenje zmanjšuje vašo ogroženost z rakom. Hkrati pomnite, da nadomestno hormonsko zdravljenje povečuje ogroženost z nekaterimi vrstami raka, omejite jemanje takšnih zdravil.

SPREMEMBE

Če zatipate zatrdlino, ki se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, če opazite izcedek ali vdrto bradavico, spremembo velikosti dojke ali barve kože, ne odlašajte z obiskom zdravnika.

SAMOPREGLEDOVANJE

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Dvignite desno roko in položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celotno dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko premikajte proti bradavici. Nato se nagnite naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko. Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti. Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklenite roke za glavo in ponovno preverite, da ni sprememb.