Osvežitev iz narave

Koprive, meta in regrat za lepoto

R.T. / Revija Bodi zdrava
13. 5. 2018, 21.30
Deli članek:

Pripravite poparke, obkladke, maske in pilinge ter na naraven način prebudite lepotico v sebi.

Dreamstime
Domače metino olje je uporabno do štiri mesece.

Najprej bomo pripravili obkladek za osvežitev kože. Zanj potrebujete dve pesti regratovih listov in četrt litra vode. Listje brez pecljev na drobno narežite in prelijte s kropom, tako da je vse zelenje pod vodo. Pokrijte in pustite stati pet minut. V tekočino pomočite bombažno krpico, jo rahlo ožmite in položite na obraz. Če imate na obrazu popokane žilice, uporabljajte mlačno tekočino.

ZA KREPKE LASE

Osvežilna kopel

Potrebujete tri pesti svežih metinih listov, štiri limone, en liter vode, ogrete na približno 80 stopinj Celzija. Liste prelijte z vročo vode in čez 10 minut precedite. Poparek prelijte v vodo za kopel in dodajte sok ožetih limon. Sprostite se in uživajte.

Poparek iz regratovih cvetov krepi lasišče in lase ne glede na to, ali so suhi, krhki ali mastni. Glede na dolžino las uporabite eno do dve pesti regratovih cvetov, ki jih prelijte s četrt ali pol litra vode. Prekrijte, pustite stati do 10 minut, nato odcedite. Na lase po umivanju nanesite mlačen ali hladen poparek ter ga vmasirajte v lasišče.

METINO OLJE ZA TELO

Potrebujete eno pest svežih metinih listov in četrt litra olivnega olja. Liste vsujte v širši kozarec z navojem, prelijte z oljem, tako da prekrije vse zelenje, nato zaprite in postavite v topel prostor. Po treh do štirih tednih precedite in iztisnite tekočino iz listov. Olje natočite v temno steklenico in zaprite. Uporabno je od tri do štiri mesece.

REGENERATOR ZA LASE

Potrebujete pet žlic posušenih ali eno pest svežih listov kopriv, četrt litra vode, 125 mililitrov jabolčnega kisa. Liste prelijte s kropom, pokrijte in pustite stati 20 minut. Liste nato odcedite in ožmite ter v koprivni čaj dodajte še kis. Mešanico prelijte v temno steklenico, zaprite in hranite na hladnem, najbolje v hladilniku. Uporabna bo do dva tedna. Z njo si umijte lase in je ne izpirajte.