Plesen

Ta grda razvada je nevarnejša, kot si mislite

R.T.
1. 5. 2017, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Včasih je bila priljubljena navada, da se plesnivo hrano obreže in normalno zaužije. To je lahko nevarnejše kot si mislite.

Profimedia

Medtem, ko je za črno plesen znano, da je lahko smrtonosna, se ljudje načeloma manj bojijo bele ali zelene plesni. Marsikdo plesniv kruh zgolj obreže in uporablja dalje. Podobno velja za marmelado, sir in ostala živila, ki hitro splesnijo.

A plesen, ki jo vidite na živilu je samo vrh ledene gore. Skoraj dobesedno. Zelene glive na hrani imajo namreč dolge nitaste korenine, ki se zažrejo globoko v mehko hrano.

Profimedia
Plesen ima dolge 'koreninice'.

“Ne priporočamo obrezovanja plesni iz kruha, ker gre za mehko rano,” pravi Marianne Gravely iz ameriškega odbora za agrikulturo. “Pri mehki hrani korenine plesni hitro prodrejo globlje v hrano.”

Poleg kruha je plesen nevarna še na marmeladi, sadju in mesu. Manj problematične pa so hrane, ki imajo tršo konstitucijo, kot so denimo sir, trša zelenjava in suhomesnati izdelki. Te lahko varno zaužijemo, a jo je pred tem potrebno dobro obrezati.