Prehranska dopolnila

Je lahko vitaminov preveč?

B.K.
30. 3. 2017, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vitamini so nujni za naše zdravje. Ljudje, ki jedo raznovrstno in uravnoteženo hrano, ne bi smeli imeti potrebe po jemanju dodatnih vitaminov in prehranskih dopolnil. Kaj pa se zgodi, če jih vzamemo preveč?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vitamini krepijo naše kosti, mišice in imunski sistem. Pomagajo pri presnovi in izboljšujejo počutje. Večino vitaminov dobimo z uravnoteženo prehrano. Najdemo jih predvsem v sadju, zelenjavi, pa tudi v oreških, žitaricah, ribah in mleku. Vitaminov iz naravnih virov ni nikoli preveč. Praktično nemogoče se je z njimi predozirati.

A kaj se zgodi, če vitamine v telo vnašamo z vitaminskimi nadomestki in prehrambenimi dopolnili? Je možnost predoziranja tukaj večja? »Domnevamo lahko, da je varno vse do trikratnika priporočenega dnevnega vnosa [vitaminov]. Kar gre čez to mejo je v sivi coni,« pravi Hans Konrad Biesalski, vodja oddelka za biološko kemijo in nutricionistično znanost na Univerzi v Hohenheimu.

profimedia
Fotografija je simbolična.

Telo ponavadi odvečna hranila, med njimi tudi vitamine, preprosto izloči. A vitaminski presežek lahko povzorči drisko, bruhanje in vrtoglavico, nekatere študije pa kažejo celo na povečanje tveganja za razvoj raka ter bolezni srca. Zato je prehranska dopolnila smiselno jemati le na predlog osebnega zdravnika, ki lahko določi, ali imate vitaminsko pomanjkanje. To je sicer realen problem starejših ljudi, ki po navadi jedo manj in zato v telo tako vnašajo premalo vitaminov.

A zdravniki opozarjajo, da prehranska dpopolnila ne morejo odpraviti posledic nezdravega življenjskega sloga. Naravna živila vsebujejo namreč kvalitetnejše vitamine, minerale in druge hranljive snovi od tistih, ki jih najdemo v tabletah in kapsulah.