Prva pomoč

Ali znate pravilno oskrbeti rane?

zf
11. 2. 2017, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ne glede na to, koliko pazimo, da se ne poškodujemo, lahko pademo, se opraskamo, urežemo ... ravno v najbolj neprimernem trenutku. Si znamo rane oskrbeti? Kdaj k zdravniku?

Profimedia
Naj bo škatlica s prvo pomočjo del obvezne opreme v vašem domu.

Odsvetujemo vam uporabo mazil, praškov in neznanih pripravkov iz domače lekarne. 

Na morebitne poškodbe in rane moramo vsaj deloma pomisliti že pred poškodovanjem, da se lahko primerno izobrazimo in opremimo z ustreznimi pripomočki za prvo pomoč. Naj bo škatla s prvo pomočjo del obvezne opreme v vašem domu. Nikoli ne veste, kdaj vam ob rezanju mesa zdrsne nož ali si otrok med igro grdo opraska koleno. Preverimo pa še nekatere osnovne zahteve.

Higiena

Pri bolnikih, ki niso življenjsko ogroženi, rane natančno pregledamo. Odkrijemo ranjeni del telesa tako, da vidimo celotno rano. Če rana krvavi, zaustavimo krvavitev s pritiskom ali kompresijsko obvezo.

Higiena ob odprti rani je bistvenega pomena. Preden rano obvežemo ali prelepimo, jo je dobro razkužiti, da izperemo ostanke in bakterije, s katerimi bi lahko tvegali okužbo. Vsekakor pa ne pozabite na čiste oziroma, še bolje, razkužene roke. Če imate možnost, uporabite rokavice za enkratno uporabo. Ko rano pregledujete, ne dihajte preveč na prizadeto mesto, saj lahko rano nehote okužite. Prav tako vam odsvetujemo uporabo mazil, praškov in neznanih pripravkov iz domače lekarne, saj lahko stanje v določenih primerih močno poslabšate.

Razločite in ocenite

Če se poškodovani zgrudi, mu dvignemo noge, odpnemo ovratnik in pas, na čelo in vrat namestimo hladne obkladke, nadzorujemo znake krvnega obtoka in dihanje.

Kadar oskrbujete rano, jo najprej precenite. Če gre za površinske rane, kjer so poškodovane le povrhnjica in zgornje plasti kože, jih je mogoče oskrbeti doma, z osnovnimi sredstvi. Površinske rane (in ugriznine kot izjeme med globokimi ranami) izpiramo s hladno tekočo ali prekuhano vodo in jih zaščitimo s sterilno gazo ali obližem. Pri prvi pomoči je pomembno, da se zavedamo, da se bo gaza prilepila in zasušila na rano, zato jo pred prevezo namočimo s fiziološko raztopino ali s hladnimi prekuhanimi kamilicami. Če je rana globoka in sega v podkožje, do mehkih tkiv, kosti in sklepov, pa vam svetujemo, da nemudoma obiščete zdravnika. Rano pred tem osnovno oskrbite (izperite, povijte s sterilno gazo). Pomembno je tudi, da v takšnih primerih ostanete mirni in zbrani.

Ugriz

Rano po ugrizu temeljito izperemo. Nato ravnamo enako kot pri drugih ranah. Bolnika naj pregleda zdravnik v urgentni ambulanti za poškodbe in antirabični ambulanti.

Tujek

Tujkov v ranah ne odstranjujemo. Izjema so le zelo površinsko ležeči manjši tujki. Te izperemo s fiziološko raztopino ali jih previdno izvlečemo s pinceto.