Zaščita iz shrambe

Sedem domačih živil proti raku

ud
11. 2. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zadnjih nekaj desetletjih je rak v porastu. Strokovnjaki nikakor niso mogli ugotoviti, zakaj je kljub veliki izbiri hrane in dobri medicinski oskrbi rak pogostejši v bolj razvitem delu sveta.

Profimedia
Žafran zavira napredovanje bolezni, prav tako pa lahko zmanjša velikost tumorja za več kot polovico.

Tako so se odločili, da bodo preučili, kaj jedo prebivalci v tistih delih sveta, ki veljajo za manj razvite. Ugotovitev vas bo morda presenetila. Ljudje v tistih predelih sveta pojedo kar desetkrat več začimb kot mi. Te niso le okusne, ampak so odličen vir antioksidantov in veljajo za izjemno zdravilne. Vsekakor pa jih v Sloveniji pojemo premalo. Torej, odlična preventiva pred rakom je redno uživanje začimb.

Kurkuma

Kumina zavira širitev rakavih celic na prostati.

Ta čudovita začimba ima neverjetno veliko zdravilnih lastnosti. Je izjemno močan antioksidant, deluje protivnetno, pomaga pa tudi v boju proti raku, sploh proti raku debelega črevesa, prostate in kožnem raku. Seveda pa ščiti tudi pred razvojem te bolezni. Uporabite jo v jedeh ali kot napitek, jejte pa jo skupaj z maščobo, saj se tako lažje absorbira v telo.

Ingver

Ni ga boljšega kot čaj iz ingverja z medom, sploh če vas boli grlo. Drugače pa je ingver zelo skromna, malce pekoča in poceni korenina. Znižuje raven holesterola v krvi in ubija rakave celice, spodbuja metabolizem in izboljšuje naš imunski sistem. Le privoščite si ga! 

Začimbe izboljšajo počutje in zdravje, poleg tega preprečujejo nastanek raka! 

Česen

Naravni antibiotik, ki pozdravi marsikatero bolezen. Pomaga pa tudi pri razstrupljanju telesa in zmanjšuje možnosti za nastanek raka. Predvsem tistega, ki se pojavi na debelem črevesu, želodcu, trebušni slinavki, požiralniku in dojkah. Prav tako znižuje krvni tlak. Jejte ga v solati, toplih jedeh, omakah, dodate ga lahko praktično kamorkoli, tako da si ga le privoščite.

Rožmarin

Kaj je boljšega kot rožmarin na ribicah ali pa svinjski pečenki? Ta okusna začimba pomaga izboljšati spomin in koncentracijo. Pa še diši zelo omamno.

 Slovenci jemo premalo začimb. Spremenimo to navado! 

Kamilica

Odlično zdravilo, ki pomaga pri nespečnosti, aftah, vnetju oči, blaži prebavne motnje in želodčne krče. Prav tako lajša menstrualne težave.

Poprova meta

Poživljajoča in zdravilna rastlina pomaga pri prebavnih motnjah, krčih, driski in ostalih želodčnih težavah, tudi tistih, ki so posledica kemoterapije.

Kajenski poper

Deluje proti raku, a ga ni priporočljivo pojesti preveč. Glede na to, da tako zelo »žge« naš jezik, verjetno »žge« tudi raka.