Nova metoda

Očesni pregled bi lahko razkril Parkinsonovo bolezen

R.T.
24. 8. 2016, 12.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Znanstveniki so dokazali, da spremembe v mrežnicah podganjih očes napovejo Parkinsonovo bolezen, še preden se začnejo pojavljati vidni simptomi.

Profimedia
Za obravnavo so potrebni le instrumenti, ki jih uporabljajo oftalmologi.

V primeru, da enako velja za ljudi, bi dobili poceni in neinvaziven način za odkrivanje bolezni in priložnost za zgodnje zdravljenje. Za obravnavo so potrebni le instrumenti, ki jih uporabljajo oftalmologi.

Celično smrt in otekline so opazili že do 20. dne, medtem ko so se tradicionalni simptomi pojavili na 60. dan.

»To je potencialno revolucionaren preboj v postavljanju zgodnjih diagnoz in zdravljenju Parkinsonove bolezni,« je dejala vodilna raziskovala FrancescaCordeiro z Univerzitetnega kolidža v Londonu.

Otekline in celična smrt

Nova metoda deluje tako, da strokovnjaki oko obsvetijo z zadnje strani, kar razkrije otekline ter ganglijske celice očesne mrežnice, ki so v procesu celične smrti. To so ugotovili z opazovanjem podgan, ki so jih »obsodili« na Parkinsonovo bolezen. Celično smrt in otekline so opazili že do 20. dne, medtem ko so se tradicionalni simptomi pojavili na 60. dan.

Z uporabo novega zdravila so ugotovili tudi, da lahko z zgodnjim zdravljenjem učinkovito zmanjšajo število poškodb živčnih celic.

Ostanejo le še poskusi na ljudeh.