Gibanje

Do popolnega telesa z vajami na vodi

sn
2. 7. 2016, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Večina ljudi se leta in leta ukvarja z istim športom ali enako aktivnostjo predvsem zaradi tega, ker se pri tej aktivnosti počutijo dobro, varno, udobno … Pa je konstantno ponavljanje enakih treningov ter povečevanje števila ponovitev ene in iste vaje res dolgoročno učinkovito in potrebno za zdravo delovanje našega organizma? Odgovor na vprašanje vam bo pokazal že pogled v ogledalo.

svet24
Pri vaji tunel zavzemite klečeči položaj in z vdihom poskušajte telo čim bolj nagniti nazaj.

Kako se držite, medtem ko hodite, stojite, sedite? Če se držite pogrbljeno, z glavo potisnjeno malenkost naprej, šibkim, ohlapnim ali celo napihnjenim trebuhom, potem vaše telo kar kriči po spremembi.

ŠIBEK STEBER

Prekomerno ponavljanje enih in istih vaj, obremenjevanje sklepov in mišic na bolj ali manj enak način, pod enako silo z enako obremenitvijo, je vaše telo pripeljalo v mišična ravnovesja, mogoče celo do pojava bolečin, poškodb in podobnega. Z eno besedo: glavni telesni steber (globoke mišice, ki so odgovorne za pokončno držo) je preveč šibek, mišice pa utrujene in nefunkcionalne, da bi lahko telo obdržale v pokončni drži.

Ko govorimo o ozaveščanju pravilne telesne drže in aktivaciji posturalnih mišic, lahko naštejemo niz aktivnosti, s katerimi boste lahko to dosegli, tokrat dajemo prednost vadbi v naravi.

Supanje ali stand up paddleboarding (SUP) je zabavna, sproščujoča in nekoliko zasvojljiva aktivnost na vodi. Za »hojo na vodi« potrebujete SUP-desko s pripadajočo opremo, izvajate pa jo lahko na jezeru, rekah in morju. Pred dvema letoma je Barbara Tavčar, master body inštruktorica iz PBS – centra športne odličnosti, klasično obliko supanja nadgradila: »Body sup je trening, pri katerem med supanjem uporabljamo specifične vaje body tehnike, kar poveča vrednost tudi samemu rekvizitu, ima specifičen vpliv na povezanost notranje in zunanje enote, torej globoke in površinske mišice trupa, ter ozavešča pravilno mišično aktivacijo pri vseh preventivnih in vsakdanjih kretnjah.« Njegova prednost je zagotovo v izvedbi na svežem zraku, ki je zaradi bližine vode zasičen z negativnimi ioni, ki pozitivno vplivajo na človeka. Tavčarjeva pravi, da je zaradi zahtevnosti poseben izziv moški populaciji, tri vaje pa še posebej priporoča.

svet24
Dvignite roke proti nebu karseda visoko in pri tem začutite mišice celotnega telesa – je eno od navodil vaje z deske proti nebu.

TUNEL

Zavzemite klečeči položaj. Z vdihom poskušajte telo čim bolj nagniti nazaj, pri čemer bodite pozorni, da manjšate kot v kolenu in da ne pride do pretirane rotacije v medenici. Poskusite se z rokami dotakniti pet. Z izdihom se ena dlan postavi v oporo za telo, druga pa za glavo. Istočasno krčite komolec zadnje roke, telo počasi grbite in obenem z roko potiskajte glavo proti tlom. V prvi fazi boste začutili mišice nog, predvsem prednje strani, v drugi fazi vaje pa aktivacijo mišic rok in raztezanje hrbta.

svet24
Priklon naravi: sedite s pokrčenimi nogami in golenmi v vodi. V rokah držite veslo … in sledite navodilom inštruktorice.

IZ DESKE PROTI NEBU

Telo spustite v položaj deske. Z vdihom močno aktivirajte mišice trupa, z izdihom se iz opore na podlahteh dvignite na dlani (obe roki istočasno). Z naslednjim vdihom eno nogo povlecite pred telo, pri drugi, ki jo obdržite zadaj, pa obrnite stopalo navzven, s čimer boste lažje nadzorovali ravnotežni položaj. Dvignite roke proti nebu karseda visoko in pri tem začutite mišice celotnega telesa. Z izdihom roke spustite nazaj na desko, telo pa počasi z vsakim vretencem spuščajte proti tlom. Če ste v prvem in drugem položaju čutili mišično aktivacijo celotnega telesa, boste v zadnjem položaju začutili raztezanje nožnih mišic (predvsem zadnjo stran) in mišice hrbta.

PRIKLON NARAVI

Sedite s pokrčenimi nogami in golenmi v vodi. V rokah držite veslo. Z vdihom se nagnite čim bolj naprej in pri tem ne pozabite močno aktivirati najprej globokih mišic trupa, nato boste začutili tudi bolj površinske mišice hrbta. Za boljšo oporo in aktivacijo nožnih mišic se s petami poskusite dotakniti spodnje strani deske in obdržati stik z desko, obenem veslo čim bolj potisnite nazaj in zarotirajte rame. Čutite raztezanje mišic prsnega dela in pazdušne jame? Z izdihom se počasi z vsakim vretencem posebej priklonite in potisnite veslo čim bolj naprej. Če zmorete, se spuščajte, dokler se vaša glava nadzorovano ne dotakne deske.

svet24