Zdravje

Zakaj je »čudežna nosečnost« le mit

ud
31. 5. 2016, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sonia Kruger je imela izredne težave z zanositvijo, zato se je odločila, da bo poskusila z umetno oploditvijo, pri kateri so uporabili jajčece mlajše ženske. Tako so se njene možnosti za uspešno nosečnost znatno povečale.

facebook
Sonia Kruger s svojo hčerko Maggie

Krugerjeva je statistična anomalija. Povprečje, ko ženske v Avstraliji prvič postanejo matere, je 28 let, vendar je lani pri 49 letih Sonia rodila svojega prvega otroka, hčerko Maggie. Pred tem je doživela več splavov in rekli so ji, da so njene možnosti zanositi naravno zelo majhne. Zaradi tega se je odločila poskusiti z »epruveto«. »Moj zdravnik je bil zelo jasen o mojih možnostih zanositve z epruveto. Če bi uporabili moje jajčece, naj bi bil uspeh zanositve ničen,« je dejala Krugerjeva. »Rekel je tudi, da nobena ženska, ki je stara 45 let ali več, ni bila uspešna pri uporabi lastnega jajčeca. Vendar je bila to moja odločitev. Z vsem srcem sem upala, da bi lahko te možnosti premagala,« je še povedala. 

wikipedia
99 % - je možnosti, da ženskam nad 45 letom spodleti.

NOSEČNOST 

Ko je Krugerjeva povedala, da je noseča, je odkrito spregovorila o tem, kako je uspešno zanosila. Odločila se je namreč uporabiti jajčece mlajše ženske. »Želela sem vsem jasno povedali, da nisem doživela 'čudežne nosečnosti',« je dejala. Po statistiki je Sonia ena izmed redkih srečnic. Možnosti za to, da iz »epruvete« ženska, stara 40 let, rodi živega otroka, so le 18-odstotne. Ko ženska dopolni 41 let, se ti odstotki drastično zmanjšajo. Torej če je ženska stara od 41 do 42 let, so možnosti uspešnega rojstva 5,8-odstotne. Nato se z vsakim letom zmanjšujejo. Če je ženska denimo stara nad 45 let, so te možnosti 1,1-odstotne. Ali drugače rečeno, 99 odstotkov možnosti je, da ženska ne bo rodila živega otroka ali pa bo splavila. 

Wikipedia
Mnogo žensk se odloči poskusiti vse, preden se dokončno sprijaznijo z življenjem brez otrok.

PLODNOST 

Strokovnjaki za plodnost pravijo, da se nekatere bolnice podajo na »epruvetno« zdravljenje tudi, če je le malo možnosti za uspeh. Kljub slabi statistiki namreč veliko žensk napraska ogromno denarja za zdravljenje in v nasprotju s Krugerjevo ne uporabi darovalca. Profesor Michael Chapman pravi, da so ženske željne otrok in se zaradi tega vozijo od ene klinike do druge. »Vsak teden imam podobne pogovore z vsaj tremi pacientkami, starimi 42 let ali več,« je dejal Chapman. »Razložim jim statistiko, ki jasno kaže zmanjšano število njihovih jajčec in to, da je možnost uspešne zanositve in nosečnosti malo manjša kot en odstotek. Od 10 primerov jih devet pravi: »Želim, da poskusite.« Menijo, da bodo ravno one v tistem enem odstotku, in včasih jih ne moreš pregovoriti. Verjetno zato, da bi se lahko nato sprijaznile s svojim življenjem brez otrok in vedele, da so storile vse, kar so lahko,« je dodal Chapman. 

facebook
Janet Jackson je zanosila pri 49 letih.

KOMENTAR 

Specialist za plodnost Rob Norman pravi, da je v klinikah za umetno oploditev izjemno veliko denarja, kar lahko na njih tudi zelo močno vpliva. »Mislim, da je s komercializacijo teh klinik v vsaki od njih nekakšen pritisk, da je treba opraviti več umetnih oploditev, kot je potrebno. Te namreč prinašajo ogromno denarja. Nekatere ženske so umetno oplodili, čeprav jih ne bi smeli,« je dejal Norman. »Po mojih ocenah je verjetno okoli 40 do 50 odstotkov žensk, ki bi lahko zanosile naravno. In to je samo z razumevanjem njihovih teles, spremljanjem cikla, hujšanjem in telovadbo.«