TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Zbadanje v spodnjem delu trebuha

Dr. Lu Li
9. 5. 2016, 21.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ste že kdaj začutili neprijetno zbadanje v spodnjem delu trebuha? Gotovo ste za to krivili slabo prebavo, saj so bolečine v predelu črevesja. Dr. Lu Li pa naši bralki pojasnjuje, da gre pravzaprav za posledico slabšega delovanja vranice, torej je težavo treba odpraviti celostno.

profimedia

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 34 let. Imam težavo, ki je akutna. Pred dvema tednoma se mi je začela pojavljati bolečina v spodnjem delu trebuha. Včasih je zelo zbadajoča, včasih doživim neznosen krč, ki po nekaj sekundah popusti. Bolečina ni prisotna ves čas, ampak predvsem zvečer, ko se umirim.

Milo obliko spregledamo Vaše težave so se kot nelagodje, bolečine pojavile res šele pred dvema tednoma, vendar pa je neravnovesje organov prisotno že kar nekaj časa. Simptome, ki se pojavijo le občasno in v mili obliki, žal hitro spregledamo, zanemarimo, saj sami po sebi tudi hitro izzvenijo.

Menim, da je težava v povezavi s črevesjem, saj se mi je poslabšalo odvajanje, ki je sicer vsakodnevno, vendar nimam občutka izpraznjenega črevesja. Napihuje me skoraj po vsakem obroku in včasih mi je tudi kar malo slabo.

Čez dan sem precej utrujena, zvečer težko zaspim, tudi zbujam se večkrat in zjutraj potrebujem kar nekaj časa, da se prebudim in začnem nov dan.
Kako mi lahko pomagate? Prosim za pomoč. Hvala.

Mirjam

Odgovor:

Ga. Mirjam, lepo pozdravljeni!

Vaša težava le ni tako akutna, kot kaže na prvi pogled. Vaše težave so se kot nelagodje, bolečine pojavile res šele pred dvema tednoma, vendar pa je neravnovesje organov prisotno že kar nekaj časa. Simptome, ki se pojavijo le občasno in v mili obliki, žal hitro spregledamo, zanemarimo, saj tudi sami po sebi hitro izzvenijo.

Pri vas je tako, da sta želodec in črevesje že nekaj časa na "udaru", saj sta predvsem šibka in izčrpana po svojih fizioloških funkcijah. Kot glavni in odgovorni organ pa je odločilna vranica, ki ji vlada primanjkljaj, kot pravimo v TKM, medtem ko se kot posledici ali simptoma prikazujete organa črevesje in želodec.
Vranica je zadolžena za vlažnost telesa in organov. Kadar je šibka, se njeno razprševanje telesnih tekočin in hranilnih snovi zmanjša in v telesu se začnejo kopičiti sluz in toksini. Vlaga je tudi težja, zato tišči in potiska svojo težo navzdol, zato se trebuh hitro obremeni, še posebej črevesje. Lahko se pojavijo občutki teže celotnega telesa ali zatekanje nog. Začne nam primanjkovati energije, čez dan smo utrujeni, še posebej po 12. uri, ko se energija jang začne počasi in postopoma prevešati v energijo jin, ki je pasivna in usmerjena navznoter.

profimedia
Najsi gre za njene laske ali zrnje - uživajte koruzo, saj zelo blagodejno vpliva na črevo.

Pri vas je poleg vranice težava tudi v nepretočnosti meridijanov, saj zaradi prebitka vlage vitalna energija zastaja in ovira normalen pretok. Slabost, ki se občasno prav tako pojavi ob bolečinah in krčih, nastane zaradi toksinov, ki so se naselili v želodcu in se tako dvigujejo navzgor, namesto da bi se spustili do črevesja in mehurja ter se po naravni poti izločili iz telesa.

Tekočine in vodne poti v telesu so ujete, zato je pomembno, da se jih aktivira in slabe, toksične izžene ven. Vsekakor vam priporočam akupunkturo in da začnete od tri- do štirikrat na teden uživati vse vrste fižola, predvsem čičeriko. Za zajtrk si privoščite proseno kašo, pijte topli rižev napitek in riževo mleko ter uživajte polnozrnata živila.

svet24
Primarij Dr. Lu Li je specialistka za tradicionalno medicino.

Pripravite si čaj iz koruznih laskov in na splošno jejte koruzo, ki blagodejno vpliva na črevo. Kot zeliščna formula bi bila zelo primerna Lilly form (gui pi) za krepitev in dvig vranice ter Cypermon form (xiang sha yang wei) za tonificiranje želodca in črevesja.

Predvsem se izogibajte hladnim živilom in jedem in dodajajte v jedi več kardamoma, cimeta in ingverja. Ob zaužitju toplih ali vročih živil boste aktivirali cirkulacijo telesnih tekočin, kar bo omogočilo organom boljše razstrupljanje. Vroča živila po lastnostih razpršujejo zastoje, vlago in toksine.

Kot metodo za samopomoč lahko uporabite tudi moksibustijo. Ogrevajte ali moksajte si točko ST36 ali zusanli na meridijanu želodca ter točko ST40, ki dodatno omogoči, da se izžene vlaga iz telesa. Tudi točka REN12, ki leži štiri palce nad popkom na posebnem meridijanu Ren, ki sprošča oziroma omili bolečine, ustvarja harmonijo želodca in črevesja ter splošno blagodejno vpliva na pretok vitalne energije.
Če potrebujete še kakšen nasvet, ste vabljeni tudi v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani.

Želim vam vse dobro!