Zdravje

Njegovih mnogo zanimivih plati

sn
7. 5. 2016, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ni iz trte izvito reklo, da je nekdo priden kot čebela, saj je zato, da lahko čaj osladkamo z žlico medu, potrebno trdo delo cele verige teh živalic. Kako med nastane, pa je zanimiva in dolga zgodba.

profimedia
Vodo čebele odstranijo tako, da čebele delavke, ki so se vrnile s paše, oddajo svojo bero več mladim čebelam, ki ne zapuščajo panja.

Čebele naredijo med iz cvetov, izločkov iz živil rastlinskih delov ali pa iz različnih vrst mane, to je izločkov žuželk na živih delih rastlin. Medičina ali nektar, ki jo čebele prinašajo v panj, vsebuje preveč vode, da bi jo lahko shranile. Vodo čebele odstranijo tako, da čebele delavke, ki so se vrnile s paše, oddajo svojo bero več mladim čebelam, ki ne zapuščajo panja. Te iztiskajo medičino iz svoje golše po kapljicah kakšnih dvajset minut, dokler ni ta primerno zgoščena za shranjevanje v satju. Medičina se po 3–4 dnevih primerno osuši in takrat z njo napolnijo celice. Čebele pokrijejo polne celice z voščenimi pokrovci, ki so neprepustni za vodo in zrak, in v takšnih celicah (satju) med dozori ter počaka na čebelarja.

Vrste medu

Izbiramo lahko med številnimi različnimi okusi in vonji medu. Poiščimo svojega priljubljenega in si ga dnevno privoščimo vsaj čajno žličko, raztopljeno v mlačni vodi, v čaju z limono, v mlačnem mleku ali namazanega na kruhu z maslom. Akacijev med: Zelo tekoč, lahko je od nežno rumene do rahlo jantarne barve. Je milega okusa in skoraj brez barve, zato po njem radi segajo vsi, ki se zavedajo zdravilnosti medu, ni pa jim všeč njegov izrazit okus.

dreamstime
Medu je veliko vrst, zato težko ne bi našli prav takega po svojem okusu.

Lipov med: V tekočem stanju je rumen z zeleno sivim odsevom. Aroma je značilna za lipo, okus pa močan, malo pekoč in dolgotrajen ter ima vonj po lipovem cvetju. Priljubljen je za sladkanje pijač, pa tudi za peko slaščic.

Kostanjev med: Je temnejši, z značilnim vonjem po pelinu. Aroma je močna in ostra, okus pa je močan in bolj ali manj grenak.

Cvetlični med: Je mešani med, saj je sestavljen iz medičine različnih travniških cvetnic. Prepoznamo ga po eni najlepših travniških arom in svetlo do zlato rjavi barvi.

Hojev med: Je tekoči, gosti temno rjav med. Je zelo sladkega okusa in ima aromo po smoli, žganju, mentolu in sladu.

Smrekov med: Je v tekočem stanju rdečkasto rjav in precej gost. Okus je sladek, aromo pa ima po mentolu, sladu, zeliščih in smoli.

Gozdni med: Sodi, poleg cvetličnega, med najbolj priljubljene. Je mešan med in svetlo do temno rjave barve. Aroma je polna, okus pa sladek, poln in prijeten.