Zdravje

Kako pomagati otroku, da bo prebrodil čas prehladnih virusnih obolenj?

M.O.
28. 2. 2016, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kadar otroka položi v posteljo bolezen, sta najboljše zdravilo ljubeča mama in skrbni očka. Včasih je dovolj topel čaj in mrzel obkladek, da mineta vročina in slabo počutje, spet drugič je treba k zdravniku.

profimedia
Materinski čut je neprecenljiv, saj je dokazano, da mama že samo ob pogledu na otroka zazna, da se v njem kuha bolezen.

Kako lahko otroku pomagamo, da bo najlažje prebrodil čas prehladnih virusnih obolenj?

Najpogosteje otrok dobi vročino. A povišana temperatura ni bolezen, temveč njen spremljevalni pojav in svarilno znamenje, da je z otrokom nekaj narobe. Tudi višina temperature ne pove nič o bolezni, ki jo je sprožila. Normalna telesna temperatura, merjena pod pazduho, je med 36,5 in 37 stopinjami Celzija. Merjena v črevesju je za 0,5 stopinje višja. Kadar je temperatura med 37 in 38 stopinjami, govorimo o povišani temperaturi. Pri 38 stopinjah govorimo o lažji temperaturi. Kadar je višja od 39, pa o visoki temperaturi. Če temperatura naraste čez 41 stopinj, še ni razlogov za paniko. Vendar je takrat povečana nevarnost za vročinske krče in toplotni udar. 

svet24

Iz domače lekarne vam za zdravljenje lahko prav prideta tako čaj kot skuta.

svet24

Znaki vročine

S temperaturo se telo bori s povzročitelji bolezni, kot so virusna obolenja. Zato je ne znižujte takoj, ko se pojavi!

Prvi znak povišane temperature sta mrazenje in bledica. Ko se temperatura viša, bledica izgine, koža pordi in bolnik se začne potiti. Otroku z vročino ponudimo predvsem dovolj pijače (negazirane vode, sadni sok, čaj) in ga ne silimo s hrano, sobo dobro prezračimo in vlažimo; če ga zebe, mu ponudimo termofor, če mu je vroče, ga ne zavijamo v odeje. 

Prehlad ali nahod?

Najpogostejši znaki prehladaso utrujenost, nahod, kašelj, otečena očesna, nosna in žrelna sluznica, vročina. Traja od sedem do deset dni, gre pa za kapljično okužbo zgornjih dihalnih poti z rinovirusi.

Težave lahko omilite z zdravili za uplahnitev sluznice, za pomirjanje kašlja in proti vročini. Otrok naj vsak dan popije sveže iztisnjen sok ene pomaranče, ne dajajte pa mu vročega mleka z medom, ker pospešuje otečenost sluznice. Če nima vročine, naj bo na svežem zraku, spi pa naj v dobro prezračeni sobi z veliko vlage in temperaturo 16 stopinj.

Najpogostejši znaki nahodaso kihanje, izcedek iz nosu, ki je najprej voden in čist, potem pa sluzast in rumenkast. Povzročijo ga virusi, ki se prenašajo s kapljično okužbo. Začne se s praskanjem v grlu, sledi kihanje in smrkanje. Dihanje skozi nos je oteženo, temperatura je lahko nekaj dni povišana. Po osmih do desetih dneh se nahod zmanjša. Če otrok nima vročine, naj bo čim več zunaj. Pomagajte mu, da se bo pravilno useknil, ranjeno kožo na nosu pa mu namažite z ognjičevim mazilom iz lekarne.

Domača lekarna

Ne sezite najprej po zdravilih! Mnogokrat pomagajo že čaji, obkladki ali kopeli iz domače lekarne.

Čaj iz bezgovih cvetov pomaga pri prehladu in kašlju. Jedilno žlico cvetov prelijte s skodelico vrele vode in po desetih minutah precedite.

Čaj iz lipovega cvetja okrepi obrambne sposobnosti organizma. Eno ali dve čajni žlički lipovih cvetov prelijte s četrt litra vrele vode in po desetih minutah precedite.

Čebulni sirup zaleže pri kašlju. Čebulo drobno narežite, dodajte tri jedilne žlice sladkorja in osminko litra vode. Premešajte, zavrite in pustite stati nekaj ur. Pretlačite skozi krpo. Otroku dajte eno do dve čajni žlički sirupa tri do štirikrat na dan.

Ovitek iz skute blaži vneto grlo in bronhitis. Na kuhinjsko krpo nanesite tenko plast skute in jo položite na vrat (skuta pride na kožo). Čez to ovijte volneni šal. Ovitek odstranite, ko se skuta posuši.

Ovitek za prsi lajša kašelj in spodbuja prekrvitev. Vlažno, toplo krpo položite na prsni koš. Lahko jo pokapljate z malo borovega, sivkinega ali evkaliptusovega olja, prekrijete z drugo krpo in ovijete z volnenim šalom.