Zdravje

Pozabila na vstavljen tampon in skoraj umrla

T.S.
27. 2. 2016, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Emily Pankhurst je na tampon pozabila kar devet dni. Zdravniki so ji zaradi zastrupitve komaj rešili življenje.

Facebook
Emily devet dni pozabila na tampon

Sindrom toksičnega šoka je zelo redek, a vendar zelo nevaren pojav, ki se lahko zgodi tudi na račun nepazljivosti. Ženske bi morale tampon menjati vsake štiri ure, če tega ne storimo, se lahko zgodi, da se resno okužimo in zbolimo. Prav to pa se je zgodilo 20-letni Britanki, ki je dobila sepso.

Slika je simbolična
Zaradi pozabljenega tampona zbolela za sepso

Študentka Emily Pankhurst je nelagoden občutek pripisovala stresu in neredni prehrani, a v resnici je za slabo počutje bil kriv tampon, ki ga je pozabila odstraniti. Ta tujek je telesu povzročil sindrom toksičnega šoka, eno od posledic, ki jih lahko povzročijo tamponi, če se ne menjajo redno.

Simptome je med polaganjem izpitov ignorirala, potem pa se je nekega dne spomnila, da je pozabila na tampon, ki ga je uporabila še v času menstruacije. Tampon je bil popolnoma črn, Emily pa je dobila precej temne podočnjake ter kožo čudne barve.

Poklicala je svojo mamo, ki je opazila, da ne govori več tekoče in da besede izgovarja popačeno. Le nekaj ur za tem je Emily padla v nezavest, mama pa je takoj poklicala prvo pomoč.

V bolnišnici so zdravniki potrdili, da je zbolela zaradi sepse, oziroma zaradi zastrupitve krvi, ki jo je povzročil tampon. Takoj so ji predpisali antibiotike in ji zadnji hip rešili življenje.