Zanimivosti

Na Švedskem po plešoči vagini in penisu še pojoči tamponi

STA
14. 10. 2015, 15.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko je otroški program švedske javne televizije objavil izobraževalni video s plešočimi genitalijami, ki je podiral rekorde na svetovnem spletu, je sedaj pripravil še posnetek s pojočimi tamponi. S spotom z naslovom Pesem menstruacije, ki ga bodo na televiziji prvič predvajali v petek, namerava otroke izobraziti o menstruaciji.

YouTube
Program Barnkanalen je januarja dvignili nemalo prahu s posnetkom, na katerem je bilo videti moške in ženske genitalije, ki so poplesavale in poskakovale. Posnetek je imel na portalu YouTube več kot 6,4 milijona ogledov.

Otroški program Barnkanalen, ki sodi pod okrilje javne televizije SVT, želi z videom destigmatizirati menstruacijo in jo razložiti otrokom, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnjujejo na televiziji.

Na posnetku je videti enega izmed mladih voditeljev otroškega programa Alexa Hermanssona, kako med drugim prepeva z najstniki in ob tem vleče za vrvice v kostume oblečenih tamponov z vložki v ozadju, zaradi česar ti poplesujejo kot marionete, nato pa jih potopi v kozarec rdeče obarvane vode.

Prvi verz pesmice se glasi: "Gre za reč, ki se vsake toliko časa zgodi deklicam. O tem nočejo govoriti. Morda jih je nekoliko sram. Nočejo, da bi o tem karkoli vedeli. A vemo, da je to nekaj povsem normalnega. Le nekoliko bolj prijazni moramo biti z njimi. Bodite malce potrpežljivi. Gre le za malo krvi."

"Menstruacija. Menstruacija. Hip, hip, hura. Telo deluje, kot mora. In to je res zelo, zelo v redu - hura," se pesmica nadaljuje, medtem ko ekran poškropijo rdeče kapljice, v ozadju pa so narisane. Kot je za časnik Expressen izpostavil Hermansson, je menstruacija znak, da lahko sedaj telo ustvari življenje.

Ta video, ki je imel prav tako izobraževalne namene, je zaradi realističnega prikaza spolnih organov razdelil svetovno javnost. Kako se bo javnost odzvala na Pesem menstruacije, še ni jasno, je pa pesmi že mogoče prisluhniti na www.svt.se/barnkanalen/fredagkvall