Zdravje

Zaradi Angeline si dojke preventivno odstrani vse več Američank

T.S.
26. 2. 2016, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V ZDA so v zadnjem času zabeležili ogromen porast dvojnih odstranitev dojk tudi v primeru žensk, ki nimajo diagnosticiranega raka na dojkah.

Instagram
Angelina pred in po odstranitvi prsi

Obstaja velika možnost, da zbolijo, in si zato preventivno odstranijo obe dojki. To je na primer storila igralka Angelina Jolie leta 2013. Njeni odločitvi, kot kaže, sledijo številne druge Američanke.

Instagram
Angelina je tudi borka proti raku dojk

Igralka, ki velja za enega najbolj znanih hollywoodskih obrazov, je zapisala, da je njena mama v starosti 56 let umrla zaradi raka dojk. Zdaj lahko svojim otrokom - trem posvojenim in trem biološkim - zatrdi, da se jim ni treba bati, da jo bodo izgubili zaradi raka dojk.

Lani marca pa si je iz strahu pred rakom dala odstraniti tudi jajčnike. Za to se je podobno, kot za dvojno odstranitev dojk pred dvema letoma odločila, ker je krvni test razkril, da je nosilka redke genske mutacije, zaradi katere je verjetnost raka dojke 87-odstotna, raka na jajčnikih pa 50-odstotna.

Število preventivnih dvojnih odstranitev dojk, ki so posledica še ne diagnosticiranega raka, se je od leta 2005 do 2013 podvojilo. Leta 2005 sta se za ta poseg odločili dve ženski na 100.000, leta 2013 pa je ta številka narasla že na štiri. Tudi število žensk, ki jim diagnosticirajo raka na dojkah, ampak jim zdravniki predlagajo manjši poseg, se te odločajo za odstranitev celotne dojke. Število takih primerov se je povečalo za 36 odstotkov.

Svojo izkušnjo je delila tudi z javnostjo