Svet

Znižal davek na tampone in vložke

STA
11. 12. 2015, 15.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski poslanci so danes izglasovali znižanje davka na tampone in higienske vložke. Ta se bo z 20 znižal na 5,5 odstotka. Ukrepu je vlada v Parizu sprva nasprotovala, a si je po jeznih protestih skupin za pravice žensk premislila in sporočila, da je zanj uspela najti sredstva v proračunu.

Twitter
Današnjo odločitev francoske narodne skupščine je med drugim pozdravilo francosko feministično združenje Georgette Sand.

Francoska vlada je znižanju davčne stopnje sprva oporekala, ker bi to letno stalo 55 milijonov evrov. Nato si je premislila, kar je premier Manuel Valls označil za korak v pravo smer.

Več držav, med njimi Velika Britanija, Irska, Španija in Nizozemska, je po spletnih peticijah z več sto tisoč podpisi znižalo davke na tampone in vložke. 

Pred tem je več skupin za pravice žensk organiziralo proteste, na katerih so poudarjali, da bi morali higienske pripomočke za ženske obravnavati enako kot druge nujne dobrine, kot so voda, hrana ali kondomi. Njihovo jezo je še povečala izjava državnega sekretarja za proračun Christiana Eckerta, ki je ob nasprotovanju znižanju davčne stopnje poudaril, da 20-odstotni davek velja tudi za proizvode za britje za moške.

Več držav, med njimi Velika Britanija, Irska, Španija in Nizozemska, je po spletnih peticijah z več sto tisoč podpisi znižalo davke na tampone in vložke. Britanska vlada je poleg tega prejšnji mesec sporočila, da bo več milijonov funtov, ki jih je zbrala s t. i. tamponskim davkom podarila ženskim dobrodelnim organizacijam.

Današnjo odločitev francoske narodne skupščine je med drugim pozdravilo francosko feministično združenje Georgette Sand in jo označilo za zmago. Proizvajalce higienskih proizvodov za ženske pa je pozvalo, naj zagotovijo, da bodo potrošnice nižji davek občutile že s 1. januarjem.