Zdravje

Na ljubljanski urgenci so zaradi padca na ledu oskrbeli kar 77 ljudi

T.C.
5. 1. 2016, 16.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V urgentnem kirurškem bloku UKC Ljubljana so od petka do danes do 11. ure zaradi padca na ledu oz. snegu obravnavali 77 bolnikov, med njimi enega otroka. Osem bolnikov so hospitalizirali, med njimi pet za predviden operacijski poseg. V Sloveniji je sneg začel prehajati v dež, zato na Arso opozarjajo na možnost poledice.

sta
Država je pred nekaj leti zagotovila 35,3 milijona evrov za obnovo urgentnih centrov. Skoraj vsi obnovljeni centri beležijo znaten porast obiska.

Kot so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je bilo največ poškodb v nedeljo in ponedeljek, ko je snežilo. Tako so 1. in 2. januarja oskrbeli pet bolnikov, 3. januarja 31 in 4. kar 34 oseb. Danes do 11. ure so oskrbeli sedem bolnikov. Med poškodovanimi so ljudje različnih starosti.

Po Sloveniji je danes še snežilo, nato pa je sneg prešel v dež tako, da je razglašena najnižja, rumena stopnja ogroženosti zaradi izjemno nizkih temperatur, so dejali na Agenciji RS za okolje (Arso) in dodali, da tudi v prihodnje ne predvidevajo hujših nevšečnosti zaradi vremena.

Ponoči bo oblačno, ponekod bo še rahlo deževalo, v notranjosti Slovenije lahko nastaja poledica. Le v severni Sloveniji se bo prehodno delno zjasnilo. V sredo bo pretežno oblačno. Čez dan se bodo pojavljale manjše krajevne padavine, večinoma bo spet snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo na severu do -10, drugod od -5 do 0, ob morju okoli 3, najvišje dnevne od -4 do 1, na Primorskem do 8 stopinj Celzija.

Arhiv Svet24
Priklop medicinskih plinov na šempetrski bolnišnici je izvedel Medicop.

V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno in suho. Predvsem zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Popoldne bo predvsem v višjih legah zapihal zahodni do jugozahodni veter. V petek bo oblačno, občasno bo rahlo deževalo, nad okoli 800 metri pa snežilo. V soboto bo pretežno oblačno in suho.

Na prometno-informacijskem centru voznikom priporočajo, naj se na pot odpravijo prej kot običajno in z ustrezno zimsko opremo ter očiščenimi vozili, še posebej to velja za tovorna vozila. Na cestah bodo v teh dneh tudi posipne in plužne skupine, kar promet močno upočasnjuje.

Tudi policija svetuje, da na mokrih in poledenelih cestah vozite previdno, ves čas vožnje spremljate razmere, zmanjšate hitrost in povečate varnostno razdaljo.

B.B.
Novomeški urgentni center, ki ga ne pesti pomanjkanje osebja, bo začel delovati v torek, 29. decembra.