Zdravje

Strupi ven, vitkost naprej!

sn
5. 1. 2016, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ste nenehno utrujeni in niti z zdravo prehrano ne pridete bližje dobremu počutju? Morda je kriva zablokirana presnova – zaradi zakisanosti in prevelike količine odpadnih snovi v telesu.

dreamstime
Razstrupite svoje telo!

Z razstrupljanjem boste presnovo spet pognali v peto prestavo in si napolnili zaloge energije. Razstrupljanje ni stroga postna kura, saj vsak dan zaužijete tri obroke.

Izdatne količine sadja in zelenjave, beljakovine in nasitni ogljikovi hidrati bodo v teh dveh tednih osnova vašega prehranjevanja. Pazite na to, da bo med obroki vsaj štiri ure razmika, v tem času se prebavni organi lahko spočijejo, izgorevanje maščob pa popolnoma zaživi.

Zlasti jetra in ledvica, ki iz telesa odvajajo strupe, so v vsakodnevnem stresnem življenju močno obremenjeni. S pravilno prehrano jih boste v naslednjih dveh tednih regenerirali. Zaradi visokega deleža bazičnih živil, kot so sadje, zelenjava, zelišča in oreščki, ki bodo v tem času na vašem jedilniku, boste nevtralizirali nakopičene kisline v telesu.

Razstrupljevalna kura ne služi le čiščenju telesa, ampak prija tudi duši. Začnite jo v čim bolj nestresnem obdobju, saj boste razstrupljanje tako lažje izpeljali do konca. Med posameznimi obroki si privoščite tudi veliko gibanja na svežem zraku, kisik namreč daje zagon izmenjavi snovi v telesu in gladi kožo.

Razstrupljevalni namigi

Ekološko pridelana sadje in zelenjava sta manj obremenjena s škodljivimi snovmi kot konvencionalno pridelana živila. Ponudba teh izdelkov v trgovinah je bogata, in čeprav so malce dražji, si jih privoščimo vsaj malce manjšo količino, saj je njihov izkoristek zaradi kvalitete v telesu večji. Izvrstno nasitijo, saj njihovi ogljikovi hidrati počasi pronicajo v kri. Poleg tega so bogati z magnezijem in kalijem.

Zelenjavni sok je v zdravi prehrani zvezda stalnica, ki vas prav tako oskrbi s kalijem in s tem pomaga pri presnovi. Mineralna voda izpira iz telesa strupe, zato jo popijte vsaj dva litra dnevno, za energijo pa sezite po medu, ki je odlična alternativa za sladkarije, hkrati pa še ščiti pred prostimi radikali.

Zeliščni čaji pomagajo pri presnovi. Najboljši so kopriva, melisa, poprova meta in žajbelj.

Česen ščiti jetra in jim pomaga, da se očistijo. In tudi naše najbolj običajno živilo krompir je dobrodošlo, saj je bazično, kar pomeni, da pomaga telesu vzpostaviti ravnovesje in dobro nasiti.

svet24
Ne pozabite vsak dan popiti velike količine vode ali zeliščnega čaja.

Raje se jim izognite

Že pripravljene kupljene jedi naj nikar ne bodo na vaši mizi. Vsebujejo namreč veliko predelanih živil, ojačevalcev okusa, sladkorjev in umetnih arom. Tudi po kruhu segajte čim manj, ker je lahko prebavljiv ogljikov hidrat in hitro dvigne raven sladkorja v krvi. V čistilnih dneh je seveda nujno izogibanje alkoholu, ki upočasni razstrupljanje in obremeni jetra, pa tudi kavi, ki rada povzroča glavobol. Čim manj uživajte izdelke iz kravjega mleka, ki omajejo bazično ravnovesje telesa. Boljša alternativa so sojini izdelki, povsem pa skušajte črtati sladkor, ki poruši ravnovesje inzulina v krvi in tako upočasni učinkovito prebavo maščob, in čokolado, ki vsebuje veliko sladkorja in vodi k zakisanosti. Začasno črtajte še živalske maščobe, ki obremenjujejo zdravje, saj telo napolnijo s škodljivimi maščobnimi kislinami.