Zdravje

Stroški zdravljenja slovenskih zavarovancev v tujini iz leta v leto naraščajo

STA
15. 11. 2015, 12.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Število napotitev na zdravljenje v tujino, ki jih plača zdravstveno zavarovanje, in z njimi povezani stroški se iz leta v leto povečujejo. Ti so lani znašali že 5,7 milijona evrov. Odločitev o tem, ali odobriti neko storitev v tujini ali ne, je izključno v presoji stroke, poudarjajo na zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Arhiv Svet24
Izdatki za načrtovano zdravljenje v tujini so lani znašali skoraj 5,7 milijona evrov.

Kot pojasnjujejo na zavodu, imajo slovenski zavarovanci pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini v primerih, ko so v Sloveniji izčrpane vse možnosti zdravljenja, če je v Sloveniji presežena dopustna čakalna doba in v primeru, ko se zavarovana oseba odloči za zdravljenje v drugi državi članici EU na podlagi napotnice oziroma predhodne odobritve Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). O tem, ali bo bolniku zdravljenje v tujini odobreno, odločajo prav na zavodu.

Slovenski bolniki največkrat odhajajo na zdravljenje v Nemčijo in Avstrijo, kažejo podatki ZZZS, kjer so v lanskem letu obravnavali 649 vlog. Odobrili so jih 465, kar je 5,68 odstotka več kot leta 2013. Največkrat so slovenski zavarovanci v tujino odšli zaradi pregledov oz. zdravljenja na področju srčne kirurgije, epilepsije in transplantacije pljuč.

Izdatki za načrtovano zdravljenje v tujini so lani znašali skoraj 5,7 milijona evrov. Kot pravijo na ZZZS, so se stroški zdravljenj v tujini od leta 2010 kar podvojili, tedaj so namreč znašali 2,8 milijona evrov. Samo od januarja do septembra letos so za zdravljenje v tujini že namenili 4,4 milijona evrov.

Kot pravijo na zavodu, so stroški občutno narasli tudi na račun izpada tujega kirurga v slovenskem programu otroške srčne kirurgije, saj je vsak primer srčne operacije otroka v tujini bistveno dražji kot pri nas že na račun izjemno dragega prevoza malega bolnika v tujino.

Zaradi predolgih čakalnih dob pri nas je lani na preiskave v tujino na stroške ZZZS želelo 127 zavarovancev. ZZZS je ugodil 14 prosilcem, 28 vlog je zavrnil, v dveh primerih je bil postopek ustavljen, v 28 primerih so izdali sklep o zavrženju, 59 vlog pa je še v reševanju. Najpogosteje sicer slovenski zavarovanci v tujino odhajajo na preiskave z magnetno resonanco ali pozitivno emisijsko tomografijo oz. PET/CT. Največ vlog se je nanašalo na odobritev zdravljenja na Hrvaškem, dodajajo na ZZZS.

Poleg naštetega je ZZZS lani prejel tudi 1250 vlog za povračilo stroškov specialističnega in bolnišničnega zdravljenja, nabave medicinskih pripomočkov in zdravil v tujini. Povračilo stroškov so odobrili v 1098 primerih, v 67 primerih so povračilo zavrnili, 85 vlog pa še niso rešili. Največ, kar 67 odstotkov vseh vlog se je nanašalo na zdravljenje na Hrvaškem, 15 odstotkov na zdravljenje v Avstriji, 13 odstotkov pa na zdravljenje v Italiji.

Zavod je v lanskem letu na podlagi evropske direktive o čezmejnem zdravljenju bolnikov odobril povrnitev stroškov zdravljenja 1098 zavarovancem in jim skupno izplačal dobrih 157.000 evrov. Najpogosteje so zavarovanci v tujino odšli na preiskavo elektromiografije (EMG), operacije na ožilju ter specialistično storitev pri okulistu in ortopedu.

V lanskem letu je ZZZS petim zavarovancem odobril tudi povračilo stroškov za opravljene postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo z darovano celico v tujini. Prejeli so sicer 13 tovrstnih vlog, a osem vlog še niso rešili.