Zdravje

Če vam v hladilniku smrdi, naredite to!

T.P.
14. 11. 2015, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kava je za mnoge pomembna predvsem za jutranje prebujanje, marsikdo pa si jo rad privošči tudi čez dan. Z njo pa lahko fantastično rešite marsikatero nadležno težavo v hiši oziroma gospodinjstvu.

Profimedia

Potrebujete le ščepec mlete kave in težave, za katere ste mislili, da se jih nikakor ne morete znebiti, bodo hitro rešene. 

S kavo lahko preženete najrazličnejše neprijetne vonjave.

Se vam zdi, da so v vašem hladilniku oziroma zamrzovalniku preveč izrazite vonjave po najrazličnejših živilih, ki jih shranjujete notri? Nasujte nekaj mlete kave v plastično posodico od margarine ter jo zaprite s pokrovom, v katerega ste prej naredili nekaj luknjic. Posodico postavite v hladilnik in vonjave bodo kmalu čudežno izginile. Lahko pa v hladilnik postavite skodelico kavnih zrn, ki bo prav tako zalegla.

Profimedia

Če pijete turško kavo, kavne usedline ne mečite stran, temveč jo uporabite kot gnojilo za vaše rastline. Postopek je enostaven. Preden posejete rastline, zmešajte njihova semena s kavno usedlino. Rastline bodo čudovito uspevale, kava pa bo tudi uničila vse škodljive snovi v zemlji. Prav tako lahko kavno usedlino zlijete v vaš kompostni zaboj, da nahrani vaš kompost. Preden začnete odstranjevati pepel iz kamina ali z žara, ga poškropite z mokro mleto kavo, ki bo poskrbela, da ne boste doživeli nevihte pepela. Če si doma sami izdelujete trdo milo, mu dodajte še nekaj sveže mlete kave, ki vas bo ubranila pred najrazličnejšimi vonjavami, pa še milo bo dišalo po vašem najljubšem jutranjem napitku.

Turški pregovor

»Kava mora biti črna kot pekel, močna kot smrt in sladka kot ljubezen.«

Vam roke smrdijo po česnu in čebuli?

Ni hujšega, kot smrdeti po hrani, ki ste jo kuhali pred nekaj urami. Strokovnjaki priporočajo, da imate pri umivalniku vedno uporabljeno kavo oziroma kavno usedlino. Drgnite jo po svojih rokah, nato sperite z vodo, da se znebite kakršnihkoli dolgotrajnih vonjev (denimo po ribah, mesu, česnu, čebuli ...). Tekstura kave bo delovala tudi kot piling, zato bo vaša koža na rokah postala še posebej mehka. Mimogrede, s ščepcem mlete kave boste enostavno očistili umazano posodo, če seveda ni preveč občutljiva in bi jo s kavo lahko poškodovali.

Profimedia

Spodite mačko z vašega vrta

Vaše cenjene hortenzije ne smejo biti razkošno mačje stranišče. Zmešajte kavno usedlino s pomarančnimi lupinami in tako ustvarite ostro mešanico, ki jo potresite na vrh prsti. Tega vonja mačke ne prenašajo, zato jih ne bo več v bližino vašega vrta. Če pa imate težave z neprijetnimi vonjavami v čevljih, stresite malce mlete kave v nogavico, ki jo zavežite v vozel in jo položite v čevlje. Vonjave bodo izginile čez noč. Ta priročna stvar vam lahko osveži tudi zatohlo omaro, če jo položite na eno od polic.