Zdravje

Študija razkriva povezavo med telesno višino in tveganjem za raka

STA
2. 10. 2015, 16.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pri visokih ljudeh obstaja večje tveganje za raka, predvsem pri ženskah, kaže raziskava, opravljena na zdravstvenih podatkih petih milijonov ljudi na Švedskem, ki so jo danes predstavili na konferenci v Barceloni. Nekateri strokovnjaki so sicer že poudarili, da je povezava med tveganjem za raka in dejavniki, kot sta genetika ali debelost, trdnejša.

Profimedia

Glede na raziskavo se za vsakih 10 centimetrov nad metrom višine pri moških tveganje za raka poveča za 10 odstotkov, pri ženskah pa za 18 odstotkov.

Švedinja, ki je visoka 1,72 metra, naj bi tako imela okoli tretjino več možnosti za raka kot ženska, ki je visoka 1,52 metra, ugotovitve ekipe raziskovalcev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ekipa raziskovalcev ugotovitev ni objavila v kakšni znanstveni reviji, a so podobne povezave med višino in povečanim tveganjem za raka že razkrile druge študije.

Ko gre za raka dojk, naj bi bilo tveganje zanj pri ženskah z vsakimi dodatnimi 10 centimetri višine večje za 20 odstotkov, oba spola pa naj bi imela za vsakih dodatnih 10 centimetrov višine 30 odstotkov večje tveganje za melanom.

Ekipa raziskovalcev ugotovitev ni objavila v kakšni znanstveni reviji, a so podobne povezave med višino in povečanim tveganjem za raka že razkrile druge študije.

Raziskava, ki so jo danes predstavili na srečanju Evropskega združenja pediatrične endokrinologije, naj bi za razliko od predhodnih po navedbah raziskovalcev temeljila na doslej največji skupini moških in žensk.

Sicer ni jasno, kako naj bi se te ugotovitve nanašale na ljudi, ki živijo v drugačnih podnebnih okoljih, ki se drugače prehranjujejo ali imajo drugačno genetsko ozadje. Nekateri strokovnjaki so pod vprašaj postavili tudi metodologijo in poudarili, da je povezava med tveganjem za raka in dejavniki, kot sta genetika ali debelost, mnogo trdnejša, še navaja AFP.