Zdravje

Oktober tudi letos v znamenju rožnatih pentelj

STA
1. 10. 2015, 07.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Oktober je tudi letos svetovni mesec boja proti raku dojk, v okviru katerega bodo po celotnem svetu, pa tudi v Sloveniji potekali številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

STA

Na ljubljanski tržnici pri Mesarskem mostu in ob blagovnici Nama bodo danes risali rožnate pentlje in s tem mimoidoče spomnili, da je rak dojk realnost, ki lahko prizadene vsakogar od nas. Park zvezda v Ljubljani bodo danes ovili v šale roza barve.

V tem mesecu bodo po različnih mestih po Sloveniji potekali tudi dobrodelnimi Teki za upanje, katerih namen je osveščanje, druženje in zbiranje sredstev. Prostovoljke Europa Donne bodo vsak torek in četrtek v oktobru med 9. in 13. uro na Onkološkem inštitutu Ljubljana delile promocijski material in rožnate pentlje.

Pentlje bodo delili tudi na različnih dogodkih po Sloveniji. Na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa jih bodo denimo razdelili še dodatnih 10.000. Sredi oktobra bo potekal tudi dan zdravih dojk, v okviru katerega bodo članice Europa Donne zaplesale v družbi plesalcev in osnovnošolcev v Ljubljani, Novem Mestu in Slovenski Bistrici.

Združenje Europa Donna tudi letos v rožnatem oktobru nadaljuje s projektom Lep je dan, s katerim želi poudariti, da je življenje čudovito in da je lahko vsak dan lep, tudi če se spopadaš z boleznijo.

Rak dojke je sicer najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto v Sloveniji za to vrsto raka zboli več kot 1200 žensk, pa tudi šest do 10 moških. Ženske pa lahko veliko naredijo za preprečevanje bolezni z zdravim življenjskim slogom, vzdrževanjem primerne telesne teže in dolgim dojenjem otrok.

Predvsem pa je izjemno pomembno vsakomesečno samopregledovanje ter udeleževanje slikanj v okviru preventivnega presejalnega programa Dora. Na območjih, kjer Dora še ni razširjena, imajo ženske pravico do mamografije vsaki dve leti.