Zdravje

Ne drži, da bi morali spiti vsaj dva litra vode na dan

S.A.
29. 9. 2015, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Padli mit o vodi so »dokazale« najnovejše raziskave.

Profimedia

Nasvet, da je vsak dan treba piti veliko vode, se je v zadnjih desetletjih spremenil v zlato in neomajno pravilo. Koristi tega naj bi bile številne, a novejše raziskave kažejo ravno nasprotno: nobene potrebe ni, da bi vsak dan za boljše počutje pili več in več vode. Ameriški pediater Aaron E. Caroll je zapisal, da to preprosto ni res in da ni znanstvene osnove za trditev, da bi morali spiti vsaj dva litra vode na dan.

Oglasil se ni prvič. Že pred več leti je sodeloval v raziskavi, s katero je več strokovnjakov želelo razbliniti nekaj mitov v medicini. Mit o koristih pitja
večjih količin vode je bil na prvem mestu. Ugotovitve so bile odmevne, o njih se je veliko govorilo in pisalo, a praksa je ostala enaka. Še več, trgovanje z vodo se je od takrat le še povečalo. Caroll meni, da se je vse začelo s priporočilom o pitju dveh litrov in pol vode, ki so ga predstavili takoj po drugi svetovni vojni. Izpuščen pa je bil njegov drugi del, v tem je bilo navedeno, da večino te količine dobimo s sadjem, zelenjavo in drugo hrano, ki vsebuje veliko tekočine.