Zdravje

Pazite, kaj kupujete: Veste, kaj pomenijo nalepke na sadju?

M.J.
28. 9. 2015, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čeprav izgledajo bolj za okras kot kaj drugega, ne služijo nalepke na sadju in nekateri zelenjavi zgolj za odčitavanje cene na blagajni. Koda natisnjena na nalepki obenem tudi sporoča, na kakšen način je bilo sadje vzgojeno. S poznavanjem teh kod lahko ugotovite, ali je bilo sadje genetsko spremenjeno, ekološko pridelano ali obdelano s kemičnimi gnojili, fungicidi ali herbicidi.

Arhiv

Spodaj so dejstva, ki jih morate poznati:

Če ima koda zgolj štiri številke, to pomeni, da je bilo vzgojeno konvencionalno ali "tradicionalno" z uporabo pesticidov. Zadnje štiri črke kode nam preprosto povedo, za kakšno zelenjavo ali sadje gre. Na primer, vse banane so označeni s kodo 4011.

Arhiv

Če v kodi obstaja pet številk in se številka začne z "8", vam to pove, da je sadje(zelenjava) gensko spremenjeno. Genetsko spremenjeno sadje ne more biti ekološko pridelano. Genetsko spremenjena banana bi bila tako označena z 84011

Arhiv

Če je koda sestavljena iz petih številk in se ta začne s številko 9, to pomeni, da je sadje ekološko pridelano in ni gensko spremenjeno. Ekološko pridelana banana bi bila označena s kodo 94011.

S poznavanjem oznak, boste tako lahko v bodoče lažje določili, na kakšen način je bilo sadje pridelano. Ne pozabite pa tudi, da lepilo, ki se uporablja za prilepitev nalepk, ni ekološko pridelano…