Zdravje

Kar 80 odstotkov prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja bi lahko preprečili

STA
29. 9. 2015, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Svetovni dan srca, ki ga zaznamujemo danes, letos poteka pod geslom Za zdravo srce vseh in povsod. V Društvu za zdravje srca in ožilja ob današnjem dnevu opominjajo, da je vsak sam odgovoren za svoje srce, kar 80 odstotkov prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja bi namreč lahko preprečili predvsem z zdravim načinom življenja.

Arhiv Svet24

"Zelo preprosto je, predvsem pa vsem dosegljivo: zdrava prehrana, več gibanja, manj škodljivih razvad in občasne kontrole krvnega tlaka, maščob v krvi, snemanje srčnega ritma," pravijo v društvu, ki je tudi letos ob svetovnem dnevu srca pripravilo številne rekreativne prireditve, kjer si obiskovalci lahko tudi izmerijo krvni tlak.

"Ob svetovnem dnevu srca lahko poudarimo, da je to dolgoročna naložba, ki se bo zagotovo obrestovala. Želimo si, da bi v prihodnje akcijo razširili na vso državo," pravijo v društvu. Dogodkom pred današnjim svetovnim dnevom srca so se pridružili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer so v ponedeljek pripravili dan odprtih vrat.

Društvo tudi letos poziva vse prebivalke in prebivalce Slovenije, naj storijo nekaj za svoje srce in ožilje. Odločevalce pa, naj zagotovijo zdravju prijazna okolja za bivanje ljudi, ki bodo nudila zelenice za rekreacijo, brezplačne možnosti za telesno dejavnost, urejene kolesarske steze, varne poti za pešačenje, kolesarjenje, varovanje zdravja na delovnih mestih in podobno.

Evropska mreža za srce pa bo ob letošnjem Svetovnem dnevu srca evropskemu komisarju za zdravje Toniju Borgu predala posebno peticijo z naslovom Environemnt & the Heart oz. Okolje in srce. V društvu ob tem vse prebivalce pozivajo k podpisu peticije, s katero bodo izrazili podporo prizadevanjem evropske civilne družbe za izboljšanje življenjskih in delovnih pogojev.

"Zdrav življenjski slog vodi do zdravega srca in ožilja. Predvsem želimo na zdrav način življenja navaditi mlado generacijo," pravijo v društvu in ob tem izpostavljajo njihovo akcijo Srček Bimbam za otroke prvih treh razredov ljubljanskih osnovnih šol. Otroci bodo ob pomoči pedagogov in staršev imeli dva meseca časa za proučevanje gradiva in ustvarjanje svojih izdelkov na temo svetovnega dneva srca.