Zdravje

Dietne pijače zastrupljajo

Ajda Janovsky
29. 9. 2015, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kozarec dietne pijače naredi v eni sami uri v vašem telesu popolno zmešnjavo: kopiči maščobe, napada zobe, na možgane pa učinkuje podobno kot kokain.

Britanski farmacevt in bloger Niraj Naik je pred kratkim razkril, kaj se dogaja v našem telesu, ko popijemo pijačo, sladkano z umetnimi sladili. Posledice zaužitja enega samega kozarca dietne kole so šokantne: v telesu se začnejo nalagati maščobe, zobje začnejo gniti, organizem se odziva podobno, kot bi zaužili kokain – vse te telesne spremembe se zgodijo v eni sami uri po zaužitju!

Kaj se torej zgodi?

10 minut po zaužitju …
… pijača preslepi vaše brbončice in napade zobe. Umetna sladila, kot je aspartam, sprožijo receptorje za okus in preslepijo telo. Slednje prejme lažni signal, da je zaužilo sladkor, na podlagi katerega sproži procese za razgradnjo sladkorja – aktivira trebušno slinavko, da začne proizvajati inzulin. Val inzulina poveča občutljivost trebušne slinavke na inzulin, s tem pa povečuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Inzulin spodbudi nalaganje maščob v telesu in tako povečuje tveganje za razvoj bolezni srca. Fosforna kislina se takoj po zaužitju nemudoma loti zobne sklenine.