Zdravje

Začetek gradnje druge faze ljubljanske urgence predvidoma v dveh tednih

STA/M.J.
25. 8. 2015, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na ministrstvu za zdravje in na mestu, kjer bo stal nov diagnostično-terapevtski servis (DTS) oziroma nova ljubljanska urgenca, je danes potekala uvedba v delo. Po mnenju vodje prodaje v Kolektorju Marka Trampuža se bodo dela izgradnje druge faze urgence lahko začela v dveh tednih.

sta

Pri uvedbi so sodelovali predstavniki naročnika investicije, ministrstva za zdravje, izbranega izvajalca del Kolektor Kolinga, nadzornika gradnje Projekta Nova Gorica in Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Druga faza, ki mora biti v skladu s pogodbo končana v 18 mesecih, obsega izgradnjo ostalih dveh tretjin prometnega terminala, prostore za pripravo vseh energetskih virov, vključno s strojno in elektro opremo, dokončanje novih prostorov internistične prve pomoči s čakalnico in zunanjo ureditev s prestavitvijo komunalnih vodov. Gradnja te faze je po pogodbi s Kolektor Kolingom vredna 21,76 milijona evrov.

Gradnja ljubljanske urgence je namreč razdeljena na tri faze. V okviru prve so izgradili skelet objekta, začasno prestavili uvoze na urgenco z Bohoričeve ulice, izgradili vse strojne in elektro instalacije v prvi, drugi in tretji kleti ter heliport, ki je komunikacijsko povezan z urgenco. Skupna vrednost naštetih del je znašala 36 milijonov evrov.

Na ministrstvu bodo septembra začeli pregled projekta tretje faze gradnje ljubljanske urgence. Projektna naloga je namreč že zelo stara - gradnja urgence se vleče vse od julija 2007, ko je bil položen temeljni kamen -, zato je po mnenju ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc prav, da znova pregledajo vsebino projekta.