Zdravje

»Glavnega krivca« ni nihče nič vprašal

nn
24. 8. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Glede na izsledke poročila o programu otroške srčne kirurgije je le-ta kriv za smrt vsaj štirih otrok. Javnost je na nogah, medtem pa so nekateri poročilo označili za lov na čarovnice in blatenje. Objavljamo izjavo kirurga Davida Mishalyja, ki pa je ni namenil niti politikom niti kolegom zdravnikom, temveč staršem operiranih otrok.

Pediatrično kliniko v Ljubljani trenutno vodita Biserka Marolt Meden kot poslovna direktorica in Rajko Kenda kot strokovni direktor. Oba sta širši javnosti dobro znana in vrsto let se je zdelo, da gre za uigran tim, ki je zagotovilo za kakovost in zgledno poslovanje.

A mit se je razblinil, ko so se začele težave s programom otroške srčne kirurgije. Po odpovedi edinega otroškega srčnega kirurga pri nas so v Ljubljano začeli voziti Davida Mishalyja, strokovnjaka iz Izraela. Poleg tega, da je operiral otroke, bi moral za dobro plačilo poskrbeti tudi za izobraževanje dveh slovenskih zdravnikov, ki naj bi bila nato sposobna sama izvajati zahtevne operacije. A leta so minevala, izraelski zdravnik pa je ostajal edino upanje za slovenske otroke s prirojenimi srčnimi napakami.

STA

Ko se je izkazalo, da Mishaly sploh nima licence za delo in ga UKC v resnici zaposluje na črno, da je honorarje prejemal kar prek avtorskih pogodb in je za njegovo delo šlo na sto tisoče evrov, je izbruhnila afera, katere posledica je neodvisno poročilo, ki so ga sestavili naši in tuji strokovnjaki: Igor Gregorič, Metka Derganc in Andrej Robida ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp.

Poročilo je vodstvo kliničnega centra prejelo že pred meseci, a o njegovih izsledkih molči. Nekateri, ki so ga videli, trdijo, da so ugotovitve tako šokantne, da si ga odgovorni ne upajo predstaviti javnosti. Posamezni podatki kljub temu curljajo v javnost: korupcija, nepotrebne smrti, prirejanje podatkov so le glavni očitki. Kot glavne krivce komisija navaja izraelskega kirurga Mishalyja, njegovega učenca Roberta Blaumauerja ter bivše vodstvo UKC Simona Vrhunca in Brigito Drnovšek Olup.

Težko je razumeti, kako naj bi bil izraelski zdravnik, ki smo ga prosili za pomoč in sprejeli njegove pogoje, kriv za razmere v našem zdravstvu. Na hude obtožbe se je odzval v pismu, ki ga je namenil staršem operiranih otrok. Njegovo izjavo, ki nam jo je zaupal, si v celoti preberite v novi izdaji časopisa Svet24!

Zajem zaslonske slike