Zdravje

Družinskih zdravnikov in pediatrov hudo primanjkuje na Gorenjskem

T.C.
23. 8. 2015, 13.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Gorenjskem najbolj primanjkuje družinskih zdravnikov in pediatrov. Na Jesenicah in v Škofji Loki bi takoj zaposlili pediatra, v Bohinju pa kar dva družinska zdravnika, ki jih sicer manjka tudi skoraj povsod drugod. Zaradi povečanja števila razpisanih specializantskih mest naj bi se situacija do leta 2018 vendarle izboljšala.

arhiv

STA

Kot je pojasnil direktor zavoda Osnovno zdravstvo Gorenjske Jože Veternik, trenutno v zdravstvenih domovih na Gorenjskem manjkajo vsaj trije pediatri in deset specialistov družinske medicine. Posebej težka je situacija v Bohinju, kjer manjkata dva družinska zdravnika, problem pa rešujejo z mladimi specializanti in z začasno zaposlitvijo zdravnika iz Zagreba.

Tudi v Zdravstvenem domu Jesenice s Kranjsko Goro in Mojstrano bi nujno zaposlili dva družinska zdravnika, v Tržiču enega in v Kranju vsaj pet. Na Jesenicah in v Škofji Loki pa bi takoj zaposlili pediatra.

Arhiv Svet24


Pomanjkanje zdravnikov specialistov rešujejo na več načinov. V delo vključujejo upokojene zdravnike na podlagi podjemnih pogodb, specializante, ki delajo v ambulanti pod nadzorom mentorja, in zunanje zdravnike. Še en način pa so nadure, ki jih plačujejo zaposlenim zdravnikom.

"Po naši oceni je temeljni vzrok za trenutno pomanjkanje teh zdravnikov specialistov v razpisih Zdravniške zbornice Slovenije za nove specializacije. Zdravniška zbornica je šele zadnja tri do štiri leta pospešila in povečala število razpisanih specializantskih mest," je pojasnil Veternik, ki meni, da se bo zato stanje na Gorenjskem precej izboljšalo v letu 2017 oziroma 2018.

STA