Slovenija

Slovenski inšpektorji oglobili zdravnike, ki so prednostno zdravili najhuje bolne

Simon Rosc
10. 7. 2015, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vajeni smo, da ta pri nas vlada na vseh področjih. Čut za človeka se tako pogosto skrije za zakone, določbe. Je pač lažje slepo slediti navodilom, kot pa kdaj pa kdaj pomisliti s svojo glavo in preprosto narediti tako, kot je prav. Nič drugače niso storili zdravstveni inšpektorji, ki so oglobili zdravnike, ker so prednost dali bolnikom z resnejšim zdravstvenim stanjem.

STA

Zdravstveni inšpektorji so zdravnikom na revmatološkem in endokrinološkem oddelku UKC Ljubljana izrekli globe in opomine, ker so bolnike, ki so čakali na pregled, razvrščali tudi glede na resnost njihovega zdravstvenega stanja in ne le glede na datum ter stopnjo hitrosti napotnice. Ja, prav ste prebrali. Zdravnikom grozi denarna kazen samo zato, ker so prednost dali tistim, ki so resnejebolni in pač niso upoštevali le birokratskih postavk.

sta

Ministrstvo za zdravje: »Ministrica Milojka Kolar Celarc je prakso oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana javno pohvalila kot dobro prakso.«

POHVALA MINISTRICE

Zdravnik Aleš Ambrožič z revmatološkega oddelka Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana med množico napotnic poišče vse bolnike s sumom na vnetno revmatično bolezen. Te nato pregledajo najpozneje v treh mesecih in jih takoj začnejo zdraviti, kar je zelo pomembno za uspešnost zdravljenja. Postopku se strokovno reče triaža, torej razvrščanje bolnikov v skladu s strokovnimi kriteriji. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ta način celo pohvalila v državnem zboru. Tak način razvrščanja bolnikov po strokovnih kriterijih uporabljajo tudi na endokrinološkem oddelku UKC Ljubljana.

INŠPEKTORJI NAD PRIMER DOBRE PRAKSE

V preteklih mesecih so oba oddelka UKC Ljubljana po tistem, ko so ju v medijih izpostavili kot primera dobre prakse razvrščanja bolnikov, obiskali zdravstveni inšpektorji, ki so pristojni tudi za nadzore na področju čakalnih vrst. Na revmatološkem oddelku so inšpektorji pregledali 13.745 napotnic za prve in kontrolne preglede ter našli dve napaki, ko sta zdravnika bolnika obravnavala upoštevajoč njegovo zdravstveno stanje. Zdaj jima grozi kazen. Predstojnik kliničnega oddelka za revmatologijo Matija Tomšič je napovedal, da bodo inšpekcijo tožili, če bo njihov zdravnik res dobil globo. Na kliničnem oddelku za endokrinologijo pa so se zoper denarne kazni in javne opomine pritožili. Kazni za preskok čakalne dobe so od 400 do 4100 evrov za pravno osebo, od 400 do 2100 evrov za zdravstvenega delavca in od 100 do 1000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe.

2100 evrov je najvišja zagrožena kazen za zdravstvenega delavca.

KRIVA ZAKONODAJA

Na zdravstvenem ministrstvu omenjenih primerov ne komentirajo, ker so postopki še vedno v teku, in dodajajo, da za to področje za jesen pripravljajospremembe zakona o pacientovih pravicah inpravilnika o čakalnih dobah, saj se je sedanja ureditev večkrat izkazala kot nezadostna. Na zdravstvenem inšpektoratu pa ravnanje inšpektorjev pojasnjujejo z zakonodajo. Kot so poudarili, inšpektorji ne pregledujejo strokovnih presoj zdravnikov, ampak se ravnajo dosledno po dveh členih zakona o pacientovih pravicah. Torej strogo po birokratskih določilih, čut za bolnega človeka pa se izgubi tam nekje med papirji.