Kultura

Ptuj v znamenju sodobne umetnosti festivala Art Stays

STA/J.P.
10. 7. 2015, 06.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Slovenskem trgu na Ptuju se bo nocoj začela 13. izdaja festivala sodobne umetnosti Art Stays. Do 18. julija se bo na več prizoriščih po mestu in v njegovi okolici zvrstilo okoli 30 prireditev, festivala pa se bo udeležilo več kot 100 ustvarjalcev iz okoli 20 držav.

sta

Glavni festivalski oder bo ponovno na Slovenskem trgu, kjer bodo vsak dan na sporedu pogovori z gostujočimi umetniki in kustosi, performansi in koncerti. Mestni trg bo gostil razstavo najmanjših fotografij na svetu Blink Circus, ulice bodo v večernih urah popestrili glasbeniki z odri na kolesih. Manjkala ne bodo niti majhna kulinarična in enološka čudesa ter dopoldanske likovne delavnice za otroke in najstnike.

Program festivala vključuje razstave v praktično vseh ptujskih in okoliških galerijah in razstaviščih, mednarodna ekipa umetnikov pa bo ustvarjala tudi v ptujskih ateljejih. Osrednja razstava v Miheličevi galeriji prinaša sodobni kabinet čudes, mednarodni zbir nenavadnih in eksotičnih umetniških del.

V spremljevalni program je vključen Art Stays kino v mestnem kinu, ki je letos posvečen umetniškemu tandemu Fischli & Weis ter nedavno preminulemu umetniku in dobitniku oskarja H. R. Gigerju.

Glasbeni del programa bo poleg Hansa Becklersa gostil še Transversal project - glasbeno potovanje okrog sveta s priznano operno pevko gledališča La Fenice Paolo Rossi in glasbenico Eriko Vicari. Nastopila bo tudi ameriška pevka in umetnica Nadia Buyse s spektaklom Die Unterwelt.

Video program bo vključeval mednarodni video projekt Translation(s) II pod taktirko Zorana Poposkega, celoten program pa zaokrožuje dnevnik oziroma katalog s kratkimi zgodbami večkrat nagrajene pisateljice Nataše Kramberger.