Slovenija

VIDEO: Ljubljanska urgenca v katastrofalnem stanju

STA/Planet TV
3. 6. 2015, 09.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Razmere na ljubljanski urgenci so katastrofalne. Glede tega se strinjajo bolniki in zdravniki. UKC Ljubljana pa naj bi grozil tudi odvzem mednarodnega certifikata odličnosti, prav zaradi stanja na urgenci.

Arhiv Svet24

Stroje na gradbišču urgence naj bi zagnali v mesecu dni. Gradnja se je pričela leta 2007, stara urgenca pa poka po šivih.

Ogroženi so bolniki, opozarja predstojnik travmatologije UKC Ljubljana Matej Cimerman. »To urgenco je čas povozil pred 15 leti in iz dneva v dan je slabše.« Predvsem so po njegovih besedah prostori bistveno premajhni. Velik problem pa je tudi, ker vsa diagnostika ne poteka na enem mestu, kot to zahteva moderna travmatologija, ampak morajo najtežje poškodovance voziti v prvo nadstropje. »Izgubljamo prepotrebne sekunde in če se med transportom kaj zgodi, je to zelo, zelo rizično,« opozarja Cimerman.

STA

Ministrstvo za zdravje je sicer včeraj sporočilo, da bi lahko bila druga faza gradnje končana do januarja 2017. Kot je dejal Cimerman, se bodo razmere izboljšale že po končani tej fazi. Jasno pa je, da pričakujejo, da bo projekt zaključen v celoti.