Zdravje

Resnice o zdravstvenih mitih

Mateja Blažič
21. 6. 2015, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kortizon je strup in ne sme se pogrevati gob. Je to res? Ti in drugi miti krožijo med nami kot nekakšno izročilo naših babic. Toda če je v nekaterih zrno resnice, so lahko drugi zastareli ali preprosto ne držijo. Katere torej lahko odmislite in kateri so resnični?

Thinkstock

Rdeče vino spodbuja spanje. Napačna predstava, pri kateri mnogi še vedno vztrajajo. Možno je, da nekateri po dveh kozarcih rdečega vina zvečer hitreje zaspijo kot po enem. Ampak rešitev za dolgotrajni trden spanec to ni. Ko se zmanjša koncentracija alkohola v krvi, se namreč telo začne prebujati in izredno pomembna faza telesnega obnavljanja je s tem prekinjena.

Rane se najhitreje zacelijo na zraku. Ne drži. Pod obližem poškodba ostaja vlažna. Bolj je mesto poškodbe suho, dlje se rana celi.

Pri krvavitvi iz nosu ležimo oziroma držimo glavo vznak. Ravno nasprotno je prav, najbolje je skloniti glavo naprej, da se lahko kri izlije in je ne pogoltnemo.

Prepričanje, da doječe ženske ne morejo zanositi, je zelo tvegana metoda kontracepcije. Res je, da se pri doječih materah poveča raven prolaktina v krvi – to je hormon, ki zavira ovulacijo. Ampak stoodstotne varnosti s tem ne boste dobili.

Srčni napad v glavnem prizadene moške. Ni tako. Pri ženskah je to vzrok smrti pri mnogih letih, celo pred rakom. Glavni razlog za to je, da se lahko kaže z nespecifičnimi simptomi, kot so na primer težave v zgornjem delu trebuha, slabost, zadihanost. Znana bolečina v levi roki se običajno pojavi pri moških. Za ženske je zato pomoč pogosto prepozna.

Sključeno sedenje vpliva na bolečine v hrbtu. Kar bi pomenilo tudi, da kdor 'lepo pravilno' sedi, se lahko izogne težavam s hrbtenico. Ampak ni res. Vsak statičen položaj je neugoden in vsaka sprememba položaja je dobra za nas. V pisarni nagnite naslonjalo stola za približno 135 stopinj. Ta drža najmanj obremeni hrbtenico.

Zobnih oblog se v starosti ne da več odstraniti. Posledica naravnega procesa staranja je, da je bela sklenina vse tanjša in rumeni dentin pod njo preseva skoznjo. Z oblogami to v resnici nima nobene zveze.

Več vas čaka v najnovejši Lepi&Zdravi!