Zdravje

Imamo zdravila za to bolezen, samo zdravnikov ne!

STA/M.J.
9. 4. 2015, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Sloveniji so sicer na voljo vsa zdravila za zdravljenje parkinsonove bolezni, a je dostopnost do nevrologa, ki bi prepoznal in zdravil bolezen, v zadnjem času občutno slabša, pred svetovnim dnevom parkinsonove bolezni opozarja nevrolog Zvezdan Pirtošek.

Arhiv Svet24

Pirtošek je na novinarski konferenci pred svetovnim dnevom parkinsonove bolezni, ki bo 11. aprila, opozoril, da se zaradi starajoče družbe tudi povečuje število bolnikov z nevrodegenerativnimi boleznimi, med katere spada tudi Parkinsonova bolezen.

Medtem ko je danes v Sloveniji okoli 7000 bolnikov s parkinsonovo boleznijo, jih bo leta 2050 predvidoma trikrat več. A kot pravi, to ni samo bolezen starejših ljudi, je najmlajša bolnica pri nas zbolela, ko je bila mlajša od 20 let.

Po njegovih besedah je Slovenija ena od redkih držav v Evropi, kjer so parkinsonovim bolnikom na voljo vse oblike zdravljenja - tako zdravila kot posegi in črpalke. Po drugi strani pa imajo bolniki zaradi kaotičnega zdravstva vse težji dostop do specialistov, je dejal Pirtošek.

Tako se na prvi pregled pri nevrologu v povprečju čaka pet do šest mesecev, na kontrolni pa leto in pol, je povedal in dodal, da je to nedopustno. Bolniki bi namreč po njegovem mnenju morali imeti pravico kontrolnega pregleda na vsake tri mesece.

Nerazumljivo se mu tudi zdi, da bolniki s parkinsonovo boleznijo nimajo pravice do obnovitvene rehabilitacije, čeprav je ta bolezen izrazito gibalna.

Načrtujejo pripravo vizije obravnave starejših bolnikov z možganskimi boleznimi, za kar so skupaj s partnerji pridobili okoli pol milijona evrov evropskih sredstev. Če bodo s programom uspeli, se "obeta velika donacija in bomo morda lahko uredili nevrologijo na način, kot ga nemalokrat zavidamo našim kolegom oz. bolnikom na Švedskem, v Angliji in Nemčiji", je še dejal.

Za parkinsonovo boleznijo ponavadi zbolijo ljudje po 60. letu, čeprav vsakemu desetemu odkrijejo bolezen pred njegovim 50. letom starosti. Nekoliko več zbolevajo moški kot ženske. Znaki Parkinsonove bolezni so tresenje, mišična togost, upočasnjeno gibanje in izguba ravnotežja.

Leta pred začetkom tresenja se lahko pojavijo simptomi parkinsonove bolezni, kot so oslabljen voh, depresivnost, motnje spanja in bolečine v ramenih. Čeprav parkinsonova bolezen ni ozdravljiva in nenehno napreduje, lahko simptome lajšajo oz. milijo z zdravili, pa tudi s terapijami, kot so fizioterapija, delovna in govorna terapija, bolnikom lahko pomaga tudi ples, gibanje, aromaterapija itd.